Turvallisesti tunturissa – asiantuntijat vinkkaavat, miten ennakoida ja välttää liikuntatapaturmat lomalla
Hiihtoloma on monelle talven kohokohta, mutta tapaturmia voi sattua yllättäen. Oikeilla varusteilla ja ennakoinnilla riskejä voi vähentää, mutta jos vahinko käy, Levillä saa nopeaa ja asiantuntevaa hoitoa.
Helmikuun lopulla koittavat hiihtolomat houkuttelevat perinteisesti suuren joukon suomalaisia pohjoisen rinnekeskuksiin. Levi ei tee tässä poikkeusta – ladut ja laskettelurinteet täyttyvät talviurheilusta nauttivista matkailijoista.
Vilkas lomasesonki näkyy väistämättä myös Tunturin Lääkärikeskuksen asiakasmäärissä, kertoo Niko Heinonen, joka työskentelee Levin lääkäriaseman johtavana lääkärinä.
– Meillä on lääkäriasemat myös Rukalla ja Pyhällä, ja yli 10 vuoden kokemuksella voin sanoa, että rinnekeskuksissa, joissa ihmiset liikkuvat paljon, sattuu myös paljon tapaturmia, Heinonen toteaa.
Hän tuli Leville talvikaudeksi töihin ensimmäisen kerran jo vuonna 2009 ja on nykyään yksi ketjun kolmesta lääkäriomistajasta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä hänen osaamisalueensa kattaa erityisesti talviurheilussa sattuvat vammat ja tapaturmat.
Vaikka Tunturin Lääkärikeskus on erikoistunut tapaturmapäivystykseen, se tarjoaa myös kaikki perinteiset lääkäriaseman palvelut.
– Totta kai me olemme lääkäriasema siinä missä muutkin. Meiltä saa ajokorttitodistuksen, apua korvakipuun tai voi uusia verenpainelääkkeet, Heinonen luettelee.
Tyypillisimmät vammat ovat erilaiset murtumat ja venähdykset, jotka johtuvat kaatumisista. Heinosen mukaan erityisen yleinen on ranteen murtuma tai venähdys.
Matkailijoiden kannalta lääkärikeskuksen käytetyin palvelu on tapaturmapäivystys ja röntgen. Tunturin Lääkärikeskus päivystää Levillä joulukuun alusta vappuun asti joka päivä, myös arkipyhinä.
Tavoitteena on, että vammat pystytään hoitamaan paikan päällä ilman, että asiakkaan tarvitsee matkustaa Rovaniemelle lähimpään keskussairaalaan 200 kilometrin päähän.
– Meillä on tarkasti suunniteltu hoitopolku tapaturmapotilaille. Se tarkoittaa, että meillä on osaava henkilökunta, röntgenkuvat voidaan ottaa aina tarvittaessa ja paikalla on aina kipsitaitoinen hoitaja. Lisäksi meiltä löytyy kaikki tarvittavat tuet ja ortoosit eli tukisidokset. Potilas saa meiltä myös ohjeet jatkohoitoa varten kotiin palattuaan, Heinonen kertoo.
Tyypillisimmät vammat ovat erilaiset murtumat ja venähdykset, jotka johtuvat kaatumisista. Heinosen mukaan erityisen yleinen on ranteen murtuma tai venähdys, koska ihminen ottaa usein käsillään vastaan kaatuessaan.
– Ranne on heikoin lenkki, ja seuraavaksi eniten vaurioita tulee kyynärpäähän tai olkaniveleen. Kaikki vammat eivät kuitenkaan ole murtumia – esimerkiksi olkanivelen sijoiltaanmenoja asetellaan paikoilleen säännöllisesti, Heinonen toteaa.
Vamman vakavuuteen vaikuttaa pitkälti kaatumisnopeus ja -tilanne.
Tapaturmien ehkäisemiseksi Heinonen antaa muutaman yksinkertaisen neuvon. Ensinnäkin kannattaa tiedostaa oma taitotaso ja valita rinteen tai hiihtoladun vaativuustaso sen mukaan. Toiseksi on tärkeää kuunnella kehoa ja välttää urheilua väsyneenä tai puolikuntoisena.
– Liikunnan intensiteetti kannattaa suhteuttaa päivän kuntoon ja muistaa, että myös lepo ja palautuminen ovat tärkeitä. Jos on esimerkiksi viikon lasketteluloma, suosittelen ehdottomasti pitämään välissä lepopäivän. Laskemisessa keho ja lihakset rasittuvat eri tavalla kuin normaalissa arkiliikunnassa, Heinonen sanoo.
Sairaanhoitaja Petja Saarela muistuttaa, että keho tulisi herätellä myös ennen liikuntasuoritusta, olipa sitten suuntaamassa rinteeseen tai ladulle.
– Dynaaminen venyttely ja muutamat kevyet toistot valmistavat kehoa nopeisiin suunnanmuutoksiin ja parantavat reagointia yllättävissä tilanteissa. Pitkät staattiset venytykset voivat heikentää voimantuottoa, joten niitä kannattaa välttää ennen urheilusuoritusta, Saarela neuvoo.
Molemmat asiantuntijat korostavat myös oikeanlaisten suojavarusteiden merkitystä. Kypärä ja suojalasit ovat ehdottomia laskettelurinteessä päävammojen ehkäisemiseksi, mutta myös selkäpanssar i ja rannesuojat voivat olla hyödyllisiä. Tärkeintä on, että varusteet ovat oikeankokoisia, eivätkä häiritse liikkumista.
Myös keliolosuhteet vaikuttavat turvallisuuteen. Lumisateessa näkyvyys voi olla heikko, ja lumi voi pakkautua rinteen keskelle kumpareiksi, mikä lisää kaatumisriskiä.
Vaikka lääkäriasemalla hoidetaan useimmiten tapaturmia ja sairauksia, Niko Heinosen mukaan asiakkaiden keskuudessa vallitsee hyvä tunnelma.
– Lomailijat ovat helpottuneita saadessaan nopeaa hoitoa ja päästessään jatkamaan lomaansa, hän toteaa.
Levin matkailukausi on vuosien varrella pidentynyt merkittävästi, ja alue vetää kävijöitä yhä enemmän myös kesällä. Heinosen mukaan myös Tunturin Lääkärikeskus haluaa vastata tähän kehitykseen ja tulevaisuudessa mahdollisesti laajentaa palveluitaan ympärivuotiseksi.
Näin matkailijat saisivat asiantuntevaa hoitoa kaikissa olosuhteissa – vuodenajasta riippumatta.
Tunturin Lääkärikeskus
Suomen ainoa talviurheiluvammojen hoitoon erikoistunut lääkärikeskus.
Kittiläläinen yritys, toimipisteet Levin lisäksi Pyhätunturissa ja Rukalla.
Palveluvalikoimaan kuuluvat kaikki perinteiset lääkäriaseman palvelut, tarvittaessa myös ilman ajanvarausta.
Levin lääkäriasema palvelee joulukuun alusta vappuun, ma-su klo 12–23.
Sesongin kiireisimpinä viikkoina (52, 1, 8, 9, 10 ja pääsiäisviikko) lääkäriasema ja tapaturmapäivystys palvelevat laajennetuilla aukioloajoilla klo 10–23.
Osoite Leviraitti 6, Sirkka.