Pizzeria Via Tribunali saapui Leville – napolilaiset herkkupizzat paistuvat valmiiksi vain minuutissa
Pizzanystävien keskuudessa ilmiöksi noussut kotimainen pizzeriaketju Pizzeria Via Tribunali avasi kymmenennen ravintolansa tammikuun puolivälissä Levin Kunkun katutasoon.
Pizzeria Via Tribunalin Ylläksen ja Levin pizzerioiden ravintolapäällikkö Lotta Pummila tietää, miten pizzasta saadaan erinomainen: käyttämällä vain laadukkaita raaka-aineita. Jotta pizzasta saataisiin erinomaista napolilaista pizzaa, vaaditaan vielä hiukan enemmän.
– Napolilainen pizzauuni on hieman kuumempi kuin niin sanotut tavalliset pizzauunit. Paistolämpötila on noin 450 astetta ja pizzaa paistetaan vain minuutin ajan. Sitä ennen taikinaa on myös kohotettu noin vuorokauden verran, Pummila kertoo.
Via Tribunalissa seurataan tiukasti vuosisatoja vanhoja napolilaisen pizzanvalmistuksen traditioita. Niiden noudattaminen on tuonut pizzaketjulle myös arvostetun Associazione Verace Pizza napoletana-yhdistyksen jäsenyyden. Voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen myöntämän sertifikaatin voi saada vain autenttista napolilaista artesaanipizzaa valmistavat ravintolat, ja Italian ulkopuolella sertifioituja ravintoloita on koko maailmassa vain noin 400.
Sertifikaatin saaminen edellyttää hyvin tarkkojen kriteereiden noudattamista.
– Säännöissä määritellään jopa pizzan päälle laitettavien basilikan lehtien määrä, Pummila kertoo.
Ensimmäinen Pizzeria Via Tribunalin ravintola avattiin Helsinkiin 2017. Neljä vuotta myöhemmin ketju laajeni pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, kun järjestyksessään kolmas ravintola avattiin Kolarin kuntaan Ylläkselle 2021.
Ravintolapäällikkö Lotta Pummila on ollut alusta lähtien vetämässä Ylläksen Via Tribunalia ja jakaa nyt aikansa Levin ja Ylläksen kesken. Vaikka uuden ravintolan avaaminen on tarkoittanut tavanomaista kiireisempää alkuvuotta, on hän voinut hyödyntää myös aikaisemmin saamiaan oppeja.
– Etenkin käytännön jutuissa on ollut helpompaa, kun tietää jo, miten jokin asia hoidetaan Ylläksellä. Ja ylipäätään ymmärtää matkailukeskuksen elämää: millaista asiakaskuntaa täällä mihinkin aikaan vuodesta on ja miten esimerkiksi hiihtolomat vaikuttavat asiakasmääriin, hän toteaa.
Haastatteluhetkellä Levin ravintola on ehtinyt olla auki tasan viikon. Sen perusteella voidaan jo varovaisesti todeta, että erot Ylläksen ja Levin välillä ovat hyvin pieniä, ainakin mitä tulee pizzojen menekkiin.
– Tämän viikon perusteella myytyjen pizzojen määrät ovat aika identtiset, Pummila sanoo.
Palataan vielä itse asiaan eli pizzoihin. Jos ravintolapäällikkö Lotta Pummilalta kysytään, mitä pizzoja hän suosittelisi maistamaan Via Tribunalin valikoimasta?
– Margherita, Con salame ja Prosciutto e funghi ovat melkein jokaisessa meidän paikassa top kolmosessa, vähän päivästä riippuen. Jos jollain niistä aloittaa, niin pääsee ainakin alkuun, hän vinkkaa.
Koska pizzoja paistetaan vain lyhyen aikaa hyvin kuumassa uunissa, perinteinen napolilainen pizzapohja ei ole rapsakka, vaan enemmänkin pehmeä ja kuohkea.
Ainakaan toistaiseksi Via Tribunalin lappilaisiin ravintoloihin ei ole suunniteltu omaa Lappi-tyylistä ruokalistaa, vaan valikoima on täsmälleen sama kuin esimerkiksi Helsingissä. Jos siis pizzaketjun valikoima on jo entuudestaan tuttu, omalla suosikkipizzalla pääsee herkuttelemaan myös Lapin-lomalla.
Myös erityisruokavaliot on pyritty ottamaan huomioon, ja valikoimasta löytyy gluteeniton pizzapohja sekä vegaaninen vaihtoehto.
– Meillä on nyt testauksessa vegaaninen seitansalami, jota ei ole aikaisemmin ollut. Tavoitteena on aina pyrkiä kokeilemaan uusia juttua ja pysymään ruokatrendien aallonharjalla, Lotta Pummila toteaa.