Paljon ulkomailla reissannut Salla Hiltunen puhuu sujuvaa englantia, ranskaa ja saksaa sekä pärjää eräänlaisella ruotsin, norjan ja tanskan sekoituksella. Koska Levillä vierailee kasvavissa määrin matkailijoita myös Keski-Euroopasta, vahvasta kielitaidosta on hyötyä.

Salla Hiltunen valitsi Levin Alppien sijaan - ”Sitten piti alkaa vähän miettimään, että mitä tekisi elääkseen”

Salla Hiltunen haaveili hiihdonopettajan töistä Alpeilla jo lapsena. Unelma Alpeista toteutui, mutta rakkaus ja yrittäjyys juurruttivat hänet Leville.

Kun Salla Hiltunen oli viidennellä luokalla koulussa, hän päätti alkaa opiskella saksaa vapaavalintaisena kielenä, koska siitä olisi hyötyä hiihtopummina Alpeilla. Ajatus hiihdonopettajan sesonkitöistä Keski-Euroopan laskettelukeskuksissa oli kiehtonut häntä jo pienestä pitäen.

– Isä on ammatiltaan hiihdonopettaja ja ajattelin aina, että hän ja hänen työkaverinsa olivat todella siistejä. Halusin aina hengailla heidän kanssaan siinä meidän lähimäessä, Kouvolasta kotoisin oleva Salla muistelee.

Lukion jälkeen hän ehti työskennellä puolen vuoden ajan Pariisin Disneylandissa, kunnes hänen isänsä teki hänelle tarjouksen, josta oli vaikeaa kieltäytyä. Isä nimittäin tarjoutui maksamaan Sallalle hiihdonopettajakurssin Vuokatin urheiluopistossa, jos tämä tulisi takaisin Suomeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ajattelin, että voinhan minä tulla. Ensimmäisen kurssin käytyäni innostuin siitä sitten ihan tosissani.

Seuraavina talvina Salla teki kausiopettajan hommia hiihtokeskuksissa eri puolilla Suomea sekä kouluttautui lisää. Lopulta koitti aika toteuttaa lapsuuden unelma ja hän hakeutui töihin matkaoppaaksi Aurinkomatkojen Alpeille suuntautuville hiihtomatkoille.

Hän ehti kuitenkin työskennellä Aurinkomatkoilla vain yhden talven, kun matkanjärjestäjä karsi hiihtomatkat valikoimastaan. Onneksi hänellä oli kuitenkin omat verkostonsa, jotka hän oli ennättänyt luoda ensimmäisen talvensa aikana Alpeilla.

– Heiltä oli helppo kysyä, että pääsisinkö hiihdonopettajaksi. Muutama talvi meni sitten sillä lailla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Levi tuli mukaan kuvioihin Sallan työskennellessä Suomen Hiihdonopettajat ry:ssä koordinaattorina. Työnkuvaan kuului olla mukana järjestämässä kansainvälistä Interski-hiihdonopettajakongressia, joka vuonna 2023 pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. Tapahtumapaikaksi valikoitui Levi.

– Se oli tavallaan projektiluontoinen työ, joka huipentui Interski-tapahtumaan. Siinä vaiheessa korona alkoi jo sen verran helpottaa, että ajattelin, että nyt varmaan voisi jo haaveilla kaudesta Sveitsissä, mutta sitten löysin miehen ja jäinkin tänne, Salla nauraa.

– Sitten piti alkaa vähän miettimään, että mitä tekisi elääkseen, hän lisää.

Suomessa suurin osa hiihdonopettajista työllistyy hiihtokeskusten ylläpitämiin hiihtokouluihin, jollainen löytyy myös Leviltä. Sallan mielessä oli kuitenkin pyörinyt jo pidempään ajatus yrittäjäksi ryhtymistä. Yrittäjyydessä häntä kiinnosti erityisesti työn itsenäinen luonne ja omana pomona oleminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aluksi en ollut ihan varma, että mikä se olisi se oma juttu, mutta kun täällä oli pari vuotta pyörinyt, oli alkanut huomata, mitä palveluja täältä vielä puuttui ja mitä voisi itse tarjota, hän sanoo.

Salla Hiltunen japanilaisryhmän kanssa lumikenkäilyreissulla Pallaksella.

Sallan perustama yritys Hile Outdoor tarjoaa henkilökohtaista ja räätälöityä opastusta ulkoiluaktiviteetteihin, lastenhoitoapua sekä perheoppaan palveluja ympärivuotisesti Levin alueella.

Kotimaiset Levin-kävijät ovat löytäneet Hile Outdoorin palveluista erityisesti hiihto-opetuksen. Reijo Jylhän opeissa itsekin maastohiihdon tekniikkaa hioneena Salla tarjoaa tekniikkaopetusta vapaan ja perinteisen hiihtotavoilla aloittelijoista harrastelijatasoon asti.

Lastenhoitoa ja perheoppaan palveluita käyttävät pääasiassa ulkomaalaiset matkailijat. Jo Alpeilla työskennellessään Salla huomasi, kuinka siellä lomailevat perheet usein palkkasivat hiihdonopettajan päiväksi tai jopa viikoksi kerrallaan, jolloin tämän tehtävänä oli toimia osittain myös lastenhoitoapuna.

– Totta kai sielläkin mentiin mäkeen, mutta ei me aamusta iltaan hiottu laskutekniikkaa, vaan tehtiin paljon muutakin. Vanhemmat tekivät omia juttujansa ja yleensä tapasimme heidät sitten lounaalla, Salla kuvailee.

Levillä hänen asiakkainaan on ollut perheitä, jotka olivat selvästi tottuneet vastaavanlaisiin palveluihin. Jos perheessä oli esimerkiksi eri ikäisiä lapsia, perheen pienimmät saatettiin jättää lastenrinteeseen Sallan hoiviin siksi aikaa, kun perheen vanhemmat ja isommat lapset laskettelivat keskenään.

Myös perheoppaan palveluille on ollut kysyntää. Idean hän sai Facebook-keskusteluja seuratessaan.

– Olen mukana useissa Facebook-ryhmissä, missä turistit kyselevät vinkkejä Lapin-lomilleen. Yleensä koko suunnittelutyö lankeaa perheenäitien harteille, jotka sitten selvästi stressaantuneita kyselevät etukäteen kaikkea mahdollista pienintä yksityiskohtaa myöten, Salla kertoo.

Perheoppaana hän auttaa juuri näiden yksityiskohtien järjestämisessä ja opastaa esimerkiksi hissilippujen ostamisessa tai huolehtii kaupasta kaiken tarvittavan mukaan päiväretkelle.

– Sillä tavoin perheenäitikin saa mahdollisuuden nauttia lomastaan, Salla nauraa.

Faktalaatikko

Sallan vinkit maastohiihtoon

Osta karvapohjasukset. Ne toimivat useimmissa keliolosuhteissa, joten hiihtämään lähtö ei vaadi ylimääräisiä valmisteluja, kuten suksien voitelua.

Aina ei tarvitse hiihtää kymmentä kilometriä kerralla. Jos latuverkosto kulkee sopivan läheltä, lähde kävelylenkin sijaan lyhyelle hiihtolenkille.

Hidasta vähän. Usein suomalaiset hiihtävät liian kovaa vauhtia keuhkot tulessa ja hiki päässä.

Älä pue liikaa vaatetta. Hiihtäminen vastaa reipasta kävelyä, joten liian paksuissa vaatteissa läkähtyy.

Aloitteleville hiihtäjille sopivia hiihtolatuja lähtee Levijärven suunnalta. Siellä on myös latukahviloita tasaisin välimatkoin.

Hullu Poro Areenan kulmalta lähtee latuja, joissa on jo vähän enemmän haastetta ylä- ja alamäkineen.

Ilmoita asiavirheestä