Urheilu

Rosa Pohjalainen valmistautuu jo Levillä maailmancupia varten

Rosa Pohjolainen harjoittelee nyt Levillä marraskuun puolivälin maailmancupin osakilpailuun saakka. Kuva: Teemu Moisio PTB-Creative

Alppihiihtäjä Rosa Pohjolainen on juuri saapunut Leville. Takana on neljä lumileiriä, joista kolme oli Norjassa ja yksi Liettuassa lasketteluhallissa.

Levi on Pohjolaiselle erittäin tuttu paikka, sillä hän on vieraillut siellä useasti aina juniorivuosista alkaen. Talven 2022-23 hän vietti siellä liki kokonaan polvea kuntouttaessaan. Levillä Pohjolainen on ainakin marraskuun 16. päivään saakka, jolloin siellä käydään pujottelun maailmancupin osakilpailu.

21-vuotiaalle hyvinkääläisen kesän treenijakso on sujunut ongelmitta, joten puheen hyväntuuliselle nuotille ei tarvitse syitä kysellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Alkukausi on lähtenyt hyvin liikkeelle ja leirit ovat olleet onnistuneita. Olemme olleet onnekkaita olosuhteiden suhteen. Takana on paljon toistoja rinteessä ja laskeminen tuntuu hyvältä.

Pohjalaisen paluu kisarinteisiin kahden ison polvivamman jälkeen tapahtui viime kaudella. Jalka ei ollut vielä vuosi sitten täysin kivuton, mutta nyt hän on päässyt harjoittelemaan liki täydellä teholla.

– Jalan tilanne on nyt hyvä. Vielä on vähän työstämistä polven kuormituksen kanssa, eli miten paljon voi treenata ilman kipuja. Pääsääntöisesti olen päässyt laskemaan ilman kipuja, mikä on ollut mukavaa vaihtelua.

Pohjolainen myöntää, että pitkään jatkunut loukkaantumiskierre on vaikuttanut myös mielialaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ole ollut helppoja vuosia, kyllä loukkaantumiset ovat painaneet mieltä alaspäin. Nyt koen, että ollaan polven kanssa päästy siihen tilanteeseen, että siihen voi luottaa eikä sitä mieti koko aikaa.

Ensimmäiset maailmancup-pisteensä Pohjolainen laski Levillä marraskuussa 2020 sijoituttuaan 27:nneksi hänen ollessaan 17-vuotias. Hän on edelleen nuori, mutta ikäisekseen kokenut laskija.

– Minulla on vielä matkaa huipulle. En koe enää olevani erityisen nuori laskija, sillä minulle on kertynyt kokemusta ihan mukavasti. Olen oppinut omista ja muiden virheistä ja se varmaan näkyy myös positiivisesti laskemisessa.

Viime talvena junioreiden MM-kisoissa Pohjolainen saavutti syöksylaskun pronssia. Saavutus yllätti alppihiihtoa seuraavan väen, sillä häntä on pidetty ennenkaikkea pujottelijana. Saavutus yllätti myös hänet itsensä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä se yllätti minutkin. En ollut syöksyä juurikaan laskenut tai harjoitellut. Yksi viime kauden tavoite oli saada kaikkia lajeja takaisin ohjelmaan. Siinä onnistuttiin aika hyvin ja tuo mitali oli iso plussa sen tavoitteen suhteen.

Naisten maajoukkuetta johtaa nyt päävalmentaja Johanna Tikkanen (takana keskellä).

Pohjolaisen harjoittelussa puhaltaa uudet tuulet, kun maajoukkueen päävalmentajaksi nimettiin Johanna Tikkanen. Samalla myös B- ja C -maajoukkueet yhdistettiin, eli nyt hän treenaa ja kisaa isomman joukkueen kanssa.

– On iso muutos, kun tiimi ja valmentaja vaihtuu. Olen tyytyväinen uuteen tilanteeseen. On ollut kiva päästä porukalla treenaamaan, se on virkistänyt meininkiä. On erilaista treenata yksin kuin porukassa.

Suurempia tavoitteita Pohjolainen ei itselleen aseta, mutta myöntää lähtevänsä kauteen luottavaisin mielin. Treeneissä on päästy keskittymään perusasioihin.

– Olen saanut perustekniikan hyvälle tasolle. Työstämme sitä, että laskeminen olisi vieläkin varmempaa. Esimerkiksi suurpujottelussa olen tehnyt ylös-alas liikettä. Olemme hakeneet sitä, että liike suuntautuisi enemmän eteenpäin, jotta lumikontakti säilyisi pidempään ja vauhti pysyisi paremmin käännöksen jälkeen. Koen, että ollaan kehitytty laskutekniikassa ja se on vienyt laskemista eteenpäin.

Koko Pohjolaisen alppihiihtävä perhe on kulkenut Rosan ja myös maajoukkueessa laskevan isoveli Jesperin harrastuksen mukana.

– Perhe on varmasti merkittävin tekijä tämän kaiken takana. Kaikki on lähtenyt siitä, että olemme viettäneet yhteistä aikaa perheenä. On ollut kiva jakaa isoveljen kanssa kokemuksia, häneltä saa kannustavaa vertaistukea. Se on myös tärkeä asia.

Loukkaantumisista kärsinyt Rosa Pohjalainen harjoittelee nyt lähes täydellä teholla.

Opintopisteitä Aalto-yliopiston kauppatieteistä Pohjolainen on kerännyt erityisesti kesäaikaan, jotta talvella voi keskittyä täysipainoisesti alppihiihtoon.

– Jotain pienempiä opiskeluhommia teen talven aikana. Sain kesällä hoidettua opintoja mukavasti eteenpäin, joten niistä ei ole nyt talvikaudella suurempia paineita. Pystyn keskittymään laskemiseen.

Harva voi sanoa itkettäneensä Kalle Palanderia. Rosa Pohjolainen on tämän tehnyt vuonna 2020 sijoituttuaan 27:nneksi Levin maailmancupin pujottelussa. Palander yllättyi maailmancupin pisteistä, mutta niin yllättyi myös Pohjolainenkin.

– Se sijoitus tuli ihan yllättäen. Tiesin toki, että lasku kulkee, mutten osannut odottaa, että se kulkee noin hyvin. Siitä kisasta jäi todella hienot muistot. En aio kuitenkaan jäädä muistelemaan menneitä tässä vaiheessa uraa.

Ilmoita asiavirheestä