Paikallisuutiset
Levillä tehdään testejä maatutkan käyttämisessä lumivyöryetsinnöissä
Oululainen palomies Marko Ruokokoski oli eräs heistä lukuisista, joita Pallaksen viime talven kaksi henkeä vaatinut lumivyöryonnettomuus kosketti.
Asia jäi vaivaamaan ja pian Laureassa turvallisuutta ja riskinhallintaa opiskeleva Ruokokoski sai idean tehokkaammasta tavasta etsiä lumivyöryjen alle jääneitä ihmisiä.
– Pallaksen onnettomuuden aikana mietiskelin mitä muita keinoja etsinnöissä voisi olla käytössä tällaisissa tilanteissa. Ensin tuli mieleen metallinpaljastin, mutta soitin Australiaan laitevalmistajalle, ja selvisi, että se ulottuu vain metrin päähän.
Ruokokoski ei kuitenkaan jättänyt pohdintaa ensimmäiseen takaseinään.
– Lumiturvallisuusihmisiltä ja vapaalaskijoilta kyselin tietoa näistä asioista. Sitten tuli mieleen maatutka, mistä lopulta kehittyi minulle myös lopputyöaihe, sillä tulokset ovat olleet lupaavia, Ruokokoski kertoo.
Ihmisen etsiminen lumivyörystä on aina hankalaa, mutta maatutkasta saattaa tulla hyödyllinen lisätyökalu.
– Jos 400 metrinen seinämä tulee alas, niin siinä saattaa olla 6-10 metrin korkuinen lumikasa. Sondissa (etsintätikku) pituus on kolme metriä, joten se ei aina riitä. Maatutkalla näkee hyvin poikkeamat tasaisesta lumimassasta, Ruokokoski sanoo.
Ruokoski oli parikymmentä vuotta sitten lumivyörytilanteessa Ylläksellä, jolloin hän oli Muonion palolaitoksen riveissä sondaamassa aluetta, joten vyörytilanteet eivät ole hänelle uusi asia.
Tekniikan kehittymisen myötä myös maatutkasta on tulossa paremmin arkeen sopiva työkalu.
– Aikaisemmin maatutkaa olisi pitänyt vetää ahkion kanssa, mikä voi olla vyörytilanteissa hankalaa. Nyt sen saa droneen kiinni, joten kuljettaminen on helpompaa ja käyttöalue laajempi.
Ruokokoskella on ollut käytössään testejä varten 25 000 - 30 000 euron arvoinen maatutka.
– Raha on tiukassa nykyaikana, joten jää nähtäväksi kuinka pelastuslaitokset tähän vaihtoehtoon suhtautuu. Järkevintä olisi varmasti yhteiskäyttö, sillä tästä olisi hyötyä myös poliisille ja Rajavartiolaitokselle, Ruokokoski sanoo.
Ruokoski on tehnyt tutkimuksiaan Levillä, sillä säilölunta on ollut tarjolla runsaasti.
– Minulla on loistavat yhteistyökumppanit, joten sain laitteita ja tietämystä sitä kautta. Saarensalmen Heikki Levi Ski Resortilta järjesti viimeisen päälle testauspaikat. Laitteita ja opastusta sain Geo-Work Oy:n Jukka Cliffordilta. Kolmantena mahdollistajana oli Lapin pelastuslaitos, Ruokokoski kiittelee.