Urheilu

Levi Blackille satojen tuhansien hintaiset huipputehokkaat led-valot

Levin maailmancup kilpaillaan marraskuussa uusien valojen alla. Kuva: Teemu Moisio PTB-Creative

Levin maailmancupin olosuhteet saavat lisää huipputeknologiaa, kun Levi Black -rinteeseen vaihdetaan 280 led-valonheitintä, jotka tehostavat rinnenäkyvyyttä sääolosuhteista riippumatta.

– Nyt kun lumi on kunnossa, haluamme varmistaa huippuolosuhteet myös valaistuksen puolesta. Ennen kaikkea led-valaisimien vaihto on vastuullinen teko ja pidemmän päälle myös taloudellinen säästö, summaa Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Led-teknologia on kehittynyt vauhdilla, ja sillä saadaan nykyään sellaiset valaisutehot, että kilpailuolosuhteissa valojen tehokkuus on normaalista rinnevalaistuksesta moninkertainen. Samalla led-teknologia tuo mukanaan myös täysin uudenlaisia hyötyjä, esimerkiksi nyt päivitettävät valaisimet tarjoavat lisäksi mahdollisuuden erikoisvaloefekteihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

20-vuotista taivaltaan juhlistava Levin maailmancup pääsee tarjoamaan marraskuun puolessa välissä entistä laadukkaammat ja vastuullisemmat olosuhteet niin urheilijoille kuin kisayleisölle. Valaisimien vaihto on parhaillaan käynnissä Levi Black -rinteessä.

– Kisojen aikaan ja sen kaltaisissa harjoituksissa rinne joudutaan valaisemaan huomattavasti tehokkaammin, ja silloin on käytössä valaisimien koko valaistusteho. Normaalissa rinnekäytössä valaistustehosta on käytössä noin 30 prosenttia. Lisäksi rinteen jyrkimmälle osuudelle asennetaan myös 42 kappaletta värivalaisimia, joilla saadaan tehtyä rinnealueelle esimerkiksi revontuliefektejä, kertoo Levi Ski Resortin sähkötöidenjohtaja Kari Laitinen.

Palosaaren mukaan investointi led-valoihin on taloudellisesti suuri. Hintalappu investoinnille on noin muutaman sadantuhannen euron tuntumassa. Vaikka hanke on investoinniltaan mittava, toimitusjohtaja muistuttaa, että valojen uusiminen on pidemmällä tähtäimellä myös investointi ympäristölle.

– Vaikka led-valaisimet ovat vielä 2–3 kertaa kalliimpia kuin perinteiset monimetalliset rinnevalaisimet, niiden elinkaari on huomattavasti pidempi, valoteho parempi ja energiankulutus merkittävästi pienempi, summaa Palosaari.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maailman parhaat alppihiihtäjät, naiset ja miehet, avaavat pujottelukauden jälleen Levillä 15.-17.11.2024. 

Ilmoita asiavirheestä