Ihmiset 

Sampo 2.0 – Sampo Kaulanen siirtyi matkailuun ja elää monta taakkaa keveämpänä

Yrittäjä Sampo Kaulanen jätti kaupan, ja nyt inspiroivat matkailu ja hyvinvointi. Hän avaa Ylläkselle ensi vuonna lomakohteen, jossa ne yhdistyvät.

Hevoset aistivat tarkasti, millä mielellä niitä lähestyvä ihminen on, Sampo Kaulanen sanoo. Hän on itse kokenut hevosten terapeuttisen vaikutuksen viime aikoina. Kuva: Tiina Tapio

Sampo Kaulasta ei enää huvittanut mennä kaupalle.

Päätös Jounin Kaupan myymisestä alkoi kypsyä kaksi vuotta sitten.

– Kaupalle menemisestä tuli aivan fyysisesti paha olo, Kaulanen kertaa silloisia ajatuksiaan Äkäslompolon Konijänkällä. Niistä on jo kuljettu pitkä matka tähän pisteeseen, Kaulasen ja yhtiökumppaninsa ja vaimonsa Michele Murphy-Kaulasen uuden matkailulomakohteen Jänkä Resortin rakennustyömaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaulanen vaihtoi kauppiaan hommat matkailuun, koska tie kaupan kanssa oli kuljettu loppuun. Jounin Kauppa tunnettiin somesta, tempauksista ja tapahtumistaan, ja Kaulanen oli kauppiaana henkilöbrändi edellä.

– En mie ole siitä maitopurkin lappamisesta ees koskaan nauttinu.

Loppuvaiheessa eivät villityksetkään enää kiinnostaneet. Lopullista päätöstä oli hyvä kypsytellä Farmi-realityn kuvauksissa. Kaulanen oli kuvauksissa maatilalla pitkään, koska voitti ohjelman.

Jounin Kauppa siirtyi uusille omistajille viime vuoden keväällä. Kauppa oli Jouni-isoisän perustama yritys, jota Kaulanen luotsasi kolmannessa polvessa. Myyntiin kallistivat lopussa Anne-äidin sanat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Äitihän on tehnyt omana aikana kaupan hommaa niin paljon, että harmittaa ettei eläny ommaa elämää. Äiti sano mulle, että elä ja tehe semmosia juttuja, mitä haluat tehä.

Ei Esa-isällekään kauppiaana oleminen tullut luonnostaan, Kaulanen miettii. Isä ja poika olivat siinä mielessä samanlaisia. Esa Kaulanen kuoli vuonna 2016.

Yrityksen siirtymistä suvun ulkopuolelle Kaulanen ei sure. Kauppa oli seiniä ja materiaa.

– Tässähän vien sitä suvun perintöä etiäpäin rakentamalla tätä ommaa paikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapsiltaan Kaulanen ei odota kiinnostusta yritykseen. He ovat mukana ja jatkavat, jos haluavat.

– Mistä mie sytyn, heiän ei tarvi siitä syttyä.

Niinkin voi tosin käydä, että syttyvät. 10-vuotias tytär Rianna on jo ilmoittanut alkavansa Jänkä Resortin pomoksi. Michelen tytär Jasmin Isomäki puolestaan on mukana perheen luksusmajoitusta ja lomaelämyksiä tarjoavassa Sammon Luxury Travelsissä Levillä ja myös nyt rakentuvassa Jänkä Resortissa.

Sampo Kaulanen lapioi lantaa. ”Tämä on välistä aivan mukavaa hommaa, mie tehen tätä mielellään.” Kuva: Tiina Tapio
Lääke ei anna, mitä sie haluat, vaan mitä sie tarviit.

Sampo Kaulanen kertoo, että viime vuodet hän on voinut paremmin kuin koskaan. Elämään on tullut rauhaa ja luottoa tulevaisuuteen.

– Se luotto elämään ottaa tosi paljon stressiä pois. Se on ihmiselle, joka on pitkään kärsinyt vakavasta unettomuudesta ja stressistä, iso juttu.

Matka omaan mieleen, parempaan itsetuntemukseen ja vaikeiden asioiden kohtaamiseen alkoi muutama vuosi sitten. Kaulanen alkoi tehdä hengitysharjoituksia, meditaatiota ja käydä kylmäaltistuksissa. Laukkaava mieli rauhottui.

Merkittävin asia hyvinvoinnissa ovat jo joitakin vuosia jatkuneet reissut ayahuasca-seremonioissa Etelä-Amerikoissa, ja ne jatkuvat yhä säännöllisesti. Tajuntaa laajentavan psykedeelijuoman avulla Kaulanen kertoo päässeensä eroon alkoholista ja psykedeelien kautta hän on päässyt tarkastelemaan muitakin elämänsä varjopuolia. Reissuilla hän on päässyt käsittelemään myös isänsä itsemurhaa.

– Lääke ei anna, mitä sie haluat, vaan mitä sie tarviit, Kaulanen tiivistää.

Hän lisää, ettei suosittele psykedeelejä. Niillä voi olla vakavia haittavaikutuksia ja ne voivat laukaista psykoosin.

Kaulanen kertoo olleensa ennen juro ja kova. Nyt kova pinta on karissut ja tilalle on tullut uutta: valoa ja henkisyyttä.

– Jotku sannoo sitä jumalaksi, jotku joksikin muuksi. Kaikkeus on kaikkea, Kaulanen sanoo.

Nykyisin tuntuu siltä, ettei sisällä talossa olevaa hämähäkkiäkään voi tappaa, vaan se pitää kiikuttaa ulos.

– Näistähän on vähän vaikea täällä jopa puhua ilman, että sinua pietään aivan hulluna.

Henkisyys ja valo sisällä sopii huonosti pohjoisen miehen arkikieleen, mutta Kaulanen haluaa puhua niistä silti.

Kaulanen on huomannut tarvitsevansa luontoa ja eläimiä voidakseen hyvin ja on elämässään ensimmäisen kerran huomannut, kuinka terapeuttisia eläimiä hevoset ovat. Hevosia perheseen otettiin ensin yksi, sitten useampia.

Sampo Kaulanen rakentaa Ylläkselle Jänkä Resortia, joka valmistuu jouluksi 2025. Kuva: Tiina Tapio
Mulle tuli tunne, että minun ei piä sinne lähteä, vaan nyt pittää tehä muuta. Ko miehän olen siellä jo ollukin.

Kaulanen tykkää painaa päänsä hevosen otsaan, koska se rauhoittaa. Hevostalli on keskeinen osa uutta Jänkä Resortia, ja uudessa lomakohteessa halutaan tarjota yhteyttä luontoon ja eläimiin.

– Onko se sitten jotakin hevosenturpaterapiaa, Kaulanen visioi – ehkä vain puoliksi leikillään.

Ohjelmapalveluja Jänkä Resort aikoo tuottaa itse ja paikallisten kumppanien kanssa.

Lomakohde rakentuu Kaulasen entisen puolison Miriikka Arevan pyörittämän Konijänkän hevostallin ja ohjelmapalveluiden viereen. Konijänkkä jatkaa toimintaansa. Myös Konijänkän läpi menevä hiihtolatu säilyy ennallaan.

Kaulanen on alkanut entistä enemmän luottaa siihen, että intuitio ja sattumukset voivat ohjata elämää. Joskus unetkin.

Edellisenä yönä Kaulanen on unessa nähnyt, kuinka kohta nousevaa kolmeatoista luksusvillaa voisi parantaa. Aamu alkoi puhelulla suunnittelijalle.

Jänkä Resortin lopullinen toteutus sai sysäyksen, kun tv-tuotantoyhtiö pyysi viime joulukuussa Kaulasta jälleen kilpailijaksi Selviytyjiin.

– Mulle tuli tunne, että minun ei piä sinne lähteä, vaan nyt pittää tehä muuta. Ko miehän olen siellä jo ollukin.

Keväällä lomakohdetta jo piirrettiin ja konseptoitiin täyttä häkää. Kun Selviytyjien kilpailijat huhtikuussa lähtivät matkalleen, Kaulanen kiitti intuitiotaan.

Suuntautuminen kohti majoitus- ja elämysalaa alkoi jo Jounin Kaupan loppuaikana, kun Kaulanen alkoi osakkaaksi Ylläs Experience -ohjelmapalveluyritykseen. Yrityksen ohjelmapalveluja aiotaan hyödyntää myös Jänkällä.

Matkailu on Kaulaselle uusi, innostava ala, jota hän opettelee. Tällä hetkellä majoitusbisnestarjontaan kuuluu Levin majoitus- ja ohjelmapalveluiden lisäksi Airbnb-mökit Äkäsjoen rannalla ja Lappeassa, jotka ovat etenkin ulkomaalaisten matkailijoiden käytössä.

Mökit ovat varustelultaan tavallisia, mutta mökkien siisteyteen ja sisustukseen panostetaan erityisesti.

– Paikat on aivan mintissä, kun sinne ihminen tulee.

Onnistumisen resepti tuntuu Kaulasen mukaan olevan sekin, että majoittaja vastaa ja palvelee välittömästi, kun asiakas kysyy jotain.

– Sehän ei siis sinänsä ole vaikeaa hommaa.

Sama pätee luksustason Levillä, jossa käyvät miljonäärit. Asiakaspalvelun täytyy olla ensiluokkaista ja asiakasta on oltava valmis palvelemaan aamusta iltaan. Asiakkaille räätälöidään Lappi-elämys toiveiden mukaan.

En mie ole niin seurannut, mitä muut tekkee. Mie touhuan sitä ommaa juttuani.

Uusi Jänkä Resort on varustelutasoltaan mökkien ja Levin äärimmäisen luksuksen välissä. Kohde on laadukas, ja villat ovat sen verran isoja, että niissä on väljää majoittua. Yhteensä ensimmäisessä vaiheessa valmistuu 52 vuodepaikkaa.

Ensimmäiset asiakkaat on määrä ottaa vastaan ensi vuoden joulukuussa. Lokakuussa Kaulanen lähtee myymään kohdetta Singaporeen. Villoihin on tehty ratkaisuja etenkin aasialaisia matkailijoita ajatellen. Kattoikkunoista voi katsoa taivasta sängyssä maaten. Vessanpöntöt ovat automatisoituja pesu- ja kuivaustoiminnoilla varusteltuja.

– Aasiassa ei haluta missään nimessä koskea pönttöön eikä vessa ja suihku saa olla samassa tilassa, Kaulanen kertoo.

Kaulanen uskoo, että Tunturi-Lappi vetää ja että hänen kohteeseensa Ylläkselle ja laajemminkin alueelle riittää matkailijoita. Esimerkiksi Destination Laplandille valmistuu tänä vuonna Muonion Nivunkijärvelle kohde, jossa majoitutaan revontulikodissa. Paikan lopullinen vuodepaikkamäärätavoite on 120. Harriniva puolestaan aikoo rakentaa Muonion Torassiepiin viiden vuoden aikana yhteensä 300 vuodepaikan lomakylän.

Kaulanen ei tosin paljon muiden tekemisiä vilkuile.

– En mie ole niin seurannut, mitä muut tekkee. Mie touhuan sitä ommaa juttuani.

Fakta

Jänkä Resort

Ranch, jossa on luonnonrauhaa ja läsnäoloa Lapissa.

Sijaitsee Pikku-Kaupinjärven läheisyydessä Äkäslompolossa Kaulasen suvun mailla ja ostetulla lisämailla.

Ensimmäisessä vaiheessa rakentuu 13 loma-asuntoa. Ensimmäisen vaiheen kustannukset ovat yhteensä kuusi miljoonaa euroa.

Koko hankkeen suuruudeksi on kerrottu 30 miljoonaa euroa. Suunnitelmana on laajentaa lomakylää Kaupinjärven suuntaan, mikä vaatii kaavamuutoksen.

Ilmoita asiavirheestä