Ihmiset 

Laura Yli-Kätkä suuntaa lasten kanssa lähiluontoon — niin töissä kuin vapaallakin

Lastenhoitoyrityksen Kittilään tuonut Laura Yli-Kätkä on itsekin käyttänyt Levin-lomallaan alan palveluita.

Laura Yli-Kätkä aloitti Kittilän ja Levin alueella lastenhoitotoiminnan. Kaksi vuotta vierähti samoissa tehtävissä Pyhätunturin alueella. Kuva: Miika Sirkiä

– Luonto on rauhoittava elementti. Lapset keksivät siellä itsekin tekemistä, Laura Yli-Kätkä kertoo Levin kauas siintäviä tunturimaisemia katselleessaan.

Pelkosenniemeltä Sirkkaan muuttanut Yli-Kätkä on tehnyt lastenhoitotöitä yli kymmenen vuoden ajan. Vielä pidempään hän on harrastanut luonnossa liikkumista, joten hänelle on luontevaa yhdistää nämä työhönsä. Pikku Kieppi -yritys tarjoaa lastenhoitopalveluita ja harrastustoimintaa perheille Kittilän maisemissa.

Perhe muutti äskettäin paikkakunnalle Pelkosenniemeltä laajemman asiakaskunnan perässä. Levin alueen maisemat ovat tulleet tutuiksi jo lapsena laskettelureissujen myötä ja aikuisiällä vaellukset ovat houkutelleet tuntureille ympäri vuoden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yli-Kätkä näkee alueessa paljon potentiaalia. Kasvu on ollut kovaa, mutta ympäriltä löytyy silti omaa rauhaa, metsiä ja tuntureita.

– Koulu ja päiväkodit vaikuttavat hyvältä. Tuntuu, että ihmisillä on sellainen asenne, että kaikki järjestyy.

Yli-Kätkän lapsista toinen on hoitoikäinen ja toinen on aloittanut ekaluokan. Kavereita on jo löytynyt ja harrastustoimintaa on selvitelty. Koko perhe aloittaa partion partiolippukunta Kätkän Kävijöissä. Nimi on osuva — Yli-Kätkä kertoo hänen sukunimensä tulleen hänen mieheltään ja nimi juontaa juurensa Pohjanmaalle.

Partion Yli-Kätkä aloitti jo pienenä lapsena Hyvinkään Miilupartiossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laura Yli-Kätkä kertoo olevansa lastenhoitajana lempeä. Kuva: Miika Sirkiä

Pikku Kieppi tarjoaa lastenhoitopalveluita asiakkaan mökissä, kotona tai muussa sovitussa paikassa.

Sesongin aikana on tarkoitus järjestää lapsiperheille myös tapahtumaluonteisia metsäretkiä sekä kerho- ja harrastustoimintaa.

Yli-Kätkä on kouluttautunut ympäristökasvattajaksi ja hän haluaa rohkaista lapsia retkille. Toiminnan ajatuksena on tarjota lapselle mahdollisuus viettää vapaa-aikaa leikkien, liikkuen sekä luonnosta nauttien yhdessä innostuneen ja läsnä olevan aikuisen kanssa.

Onko perheillä nykyään liian suuri kynnys lähiluontoretkille?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Retket lasten kanssa koetaan helposti työlääksi. Ajatellaan, että pitäisi löytää hieno retkikohde ja pakata mukaan paljon varusteita, Yli-Kätkä sanoo.

Yli-Kätkän perhe tekee itse mielellään lyhyitä ja yhden yön retkiä luontoon — he ovat hankkineet uuden, isomman teltan ja sitä on testattu ensin kotipihassa, sitten kauempana auton lähellä.

– Lapset ovat tosi innoissaan telttailusta. Itsellä menee enemmän lasten unta valvoessa.

Retkiä on kertynyt myös opasporukan kanssa, koska Yli-Kätkä opiskelee parhaillaan työn ohessa eräoppaaksi.

Yli-Kätkä kertoo, että lastenhoitopalvelun kautta aikuiset voivat lähteä tunturikeskuksessa hyvillä mielin harrastamaan. Tärkeää on luottamus. Yli-Kätkä kertoo itsekin käyttäneensä aiemmin Levin-lomallaan lastenhoitopalveluita Miia Kinisjärven Kelo Caren kautta. Pyhän maisemista muita palveluntarjoajia ei ollut.

Ilmoita asiavirheestä