Paikallisuutiset
Voiko lapsiperheessä edes haaveilla siististä autosta? Kyllä voi – tässä parhaat vinkit
Jokainen, joka kuljettaa jälkikasvuaan autolla, tietää miten haastavaa auton siistinä pitäminen voi joskus olla. Salolahden perhe matkustaa autolla paljon, sillä sukua asuu myös Lapissa.
Lasten kengissä kulkeutuu autoon hiekkaa, kiviä, lunta ja rapaa. Autossa napataan usein välipalaa, jota varisee, roiskuu ja läikkyy. Kaiken kukkuraksi autossa myös sairastutaan ja sairastetaan, mikä voi aiheuttaa auton penkeille ja lattioille sinne kuulumattomia eritteitä.
Siis, miten auto pidetään siistinä lapsiperheissä - vai onko se mahdoton tehtävä? Ja kannattaako sitä edes tavoitella?
– Meidän takapenkillä on viltti, joka on helppo puistella tarvittaessa, haapajärvinen kahden lapsen äiti, Marjaana Salolahti kertoo.
– Aikaisemmin lastenistuimet imivät kaiken, kuten ruoanmurut hyvin itseensä, mutta nyt olemme päätyneet tähän ratkaisuun. Talvella jaloista kopistellaan ylimääräiset lumet ennen auton kyytiin istumista ja kesällä hiekat.
Viltin lisäksi Salolahden autossa on roskapussi, jota käytetään ahkerasti.
– Siinä on vain se vika, että jos sitä ei muista vaihtaa aikanaan, se voi haista välillä aika pahalle - varsinkin helteellä. Autoon ei myöskään kerätä ylimääräistä tavaraa, vaan jokainen vie omat tavaransa pois, kun matka on tehty.
Sen olen päättänyt, että enää en anna kylmää mikrohampparia kenellekään autossa. Marjaana Salolahti
Salolahden perhe matkustaa autolla paljon, sillä hänen puolisonsa on kotoisin Lapista, minkä lisäksi ystäviä ja sukulaisia asuu ympäri Suomen.
– Autossa syödään usein, sillä lapset tarvitsevat välipalaa. Sen olen päättänyt, että enää en anna kylmää mikrohampparia kenellekään autossa. Kylmä sämpylä hajoaa käsiin ja murua on sen jälkeen kaikkialla, Marjaana Salolahti kertoo.
Salolahti kertoo lasten suhtautuvan sääntöihin hyvin. He laittavat roskat roskiin, ainostaan omien tavaroiden viemisestä joutuu vielä joskus muistuttamaan. Salolahden perheeseen kuuluvat äidin lisäksi isä, Sampo Eero sekä lapset Lotta, 7 ja Luca, 10.
– He ovat kasvaneet näihin sääntöihin. Ehdoton sääntömme on, ettei autosta heitetä mitään ulos, vaikka roskapussi puuttuisikin. Siinä tapauksessa roskat laitetaan auton ovissa oleviin lokeroihin. Olen nähnyt, miten jotkut ovat sijoittaneet kangaskorin niskatukeen ja laittaneet siihen vahdettavan roskapussin, Salolahti vinkkaa.
Jos märkää ryhdytään heti pesemään märällä, on vaara, että sotku painuu verhoiluun eikä haju lähde enää kotikonstein pois. Markus Vasalampi
Alan ammattilainen, Kiiltopiste Oy:n yrittäjä Markus Vasalampi kehottaa kaikkia pitämään autoissaan roskapussia.
– Jos roskapussia ei ole, roskat ovat nopeasti penkkien alla ja väleissä. Esimerkiksi penkin alla pyörivä limsapullo voi pahimmillaan rikkoa penkinlämmittimen tai jopa airbagin tunnistimen johdot. Jos tavaraa ajelee kuljettajan jaloissa, ne voivat mennä polkimien alle, ylivieskalainen Vasalampi kertoo.
Kun autossa on hyvät lattiamatot, hiekka on helpompia siivota.
– Lattiamatot olisi hyvä puistella välillä myös talvella. Jos näin ei tehdä, lumi sulaa auton lattialle ja valuu maton alle. Pahimmassa tapauksessa auton lattia voi homehtua, Vasalampi sanoo.
Mikäli autoon pääsee enemmälti mitä tahansa eritettä, Vasalampi kehottaa auton omistajaa tarttumaan heti toimeen.
– Kaikki ylimääräinen neste, vaikkapa oksennus, täytyy ensin imeyttää pois. Kun ylimääräinen kosteus on saatu pois, voidaan autoa ryhtyä pesemään vedellä, Vasalampi kertoo ja jatkaa:
– Jos märkää ryhdytään heti pesemään märällä, on vaara, että sotku painuu verhoiluun eikä haju lähde enää kotikonstein pois. Jos ei itse tiedä mitä pitää tehdä, suosittelen soittamaan nopeasti ammatilaiselle.
Vasalammen mukaan veri on yksi pahimmista, sillä se alkaa käydä nopeasti ja haisee todella pahalle.
– Tai maito. Se voi myös aiheuttaa hometta, Vasalampi muistuttaa.
Entä sitten, kun vahinko on jo tapahtunut ja ”maito kaatunut”? Onko auto mennyttä kalua?
– Normaali lika on pestävissä, mutta jos auton verhoilussa on reikiä tai muuta kulumaa, ne voivat auton arvoa, kun sitä ollaan seuraavan kerran vaihtamassa, Vasalampi sanoo.
Ammattilainen selviytyy myös tavallista pahemmista hajuista erilaisten hajunsyöjien ja/tai otsonoinnin avulla.