Ajankohtaista
Yksittäiset loma-asunnot eivät kuulu säännöllisen palotarkastuksen piiriin — Kenellä on vastuu paloturvallisuudesta?
Toimivat palovaroittimet, poistumisreitit ja taito käyttää alkusammutusvälineitä ovat loman vietossakin avainasemassa.
Loma-asuntojen paloturvallisuus on puhuttanut jälleen. Paikoissa, joissa vieraat vaihtuvat tiuhaan tahtiin, pakkanen paukkuu eikä asunto ole ennalta tuttu hyvä paloturvallisuus tulee ottaa huomioon niin vuokranantajan kuin vuokraajan puolelta.
Majoituskohteiden turvallisuus on pelastuslain mukaan aina kohteen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan vastuulla. Toiminnanharjoittaja tarkoittaa ammattimaisesti majoitustoimintaa harjoittavaa yritystä, jolla on yleensä useampi lomamökki tai huoneisto, ja joka on tehnyt terveydensuojelulain mukaisen ilmoituksen majoitustoiminnan aloittamisesta. Majoituskohteiden turvallisuutta valvotaan tarkastuskäynneillä ja asiakirjavalvonnalla. Lapissa majoituskohteiden turvallisuuden valvonta kuuluu Lapin pelastuslaitokselle, ja kohteiden valvontaväli on puolesta vuodesta viiteen vuoteen.
Lapin pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Timo Rantala kertoo, ettei yksittäiset loma-asunnot, kuten mökit, kuulu säännöllisen palotarkastuksen piiriin. Tarvittaessa palotarkastus suoritetaan pyynnöstä myös tällaisissa kohteissa.
– Valvonta on riskiperusteista ja valvomme meidän valvontasuunnitelman mukaisesti kohteita, joissa on toiminnanharjoittaja taustalla. Loma-asuntoja on Lapissa noin 31 000, eikä kaikkien säännöllinen tarkastaminen ole mitenkään mahdollista.
Vastuu loma-asunnon paloturvallisuudesta jää siis mökin haltijalle.
Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK on laatinut yksittäisille vuokranantajille ohjeistuksen, kuinka paloturvallisuutta voi parantaa. Yksityiskohtainen ohjeistus sisältää tietoa muun muassa poistumisturvallisuudesta, alkusammutusvälineistä ja majoittujille annettavista turvallisuusohjeista. Ohjeistus ei kuitenkaan perustu säädöksiin, joten sen toteutumista ei valvota.
Ympäristöministeriön asettamat rakennusmääräykset puolestaan koskevat rakennuksen rakenteellista paloturvallisuutta. Rakennusmääräykset päivittyvät jatkuvasti eikä vanhemmissa mökeissä ole yhtä tiukkoja vaatimuksia.
– Esimerkiksi ennen vuotta 2009 rakennetuissa loma-asunnoissa on vaadittu paristokäyttöinen palovaroitin, mutta sen jälkeen rakennetuissa loma-asunnoissa vaaditaan sähköverkkoon kytketty palovaroitin. Suosittelemme kuitenkin kaikissa kohteissa käytettäväksi sähköverkkoon kytkettyä palovaroitinta, Rantala kertoo.
Rantalan mukaan kolme tärkeintä asiaa paloturvallisuuden lisäämiseksi ovat toimivat ja oikeisiin paikkoihin asennetut palovaroittimet, hyvät poistumistiet sekä ulko-oven lähelle sijoitettu turvallisuustaulu, joka sisältää kohteen paikkatiedot sekä toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa. Lisäksi sammutuspeite keittiössä sekä jauhesammutin on suositeltavaa. Poistumisturvallisuuden varmistaminen korostuu lyhytaikaisessa vuokramajoituksessa, koska tilat eivät yleensä ole majoittujille tuttuja eivätkä kaikki poistumisreitit välttämättä ole tiedossa.
– Lisäksi ohjeet tulisijan, saunan ja lieden käytöstä on hyvä olla. Jokaisen vuokralaisen olisi hyvä myös itse testata palovaroittimet.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan sähkölaitteista tai sähköasennuksista lähtöisin oleva palo on yleistä. Viime vuonna pelastustoimi kirjasi koko Suomessa 2260 sähkölaitteista tai -asennuksista lähtöisin olevaa tulipaloa. Yleisin syttymissyy oli lieden huolimaton käyttö.
Lomakeskuksissa Rantala näkee haasteeksi monenlaiset loma-asunnot ja majoittajat. Jo vuokrattaessa vuokraajan tulisi pystyä arvioimaan kohteen turvallisuutta.
– Asiakkaan tiedottaminen etukäteen kohteen turvallisuustasosta sekä opastus paikanpäällä lisäisi paloturvallisuutta, Rantala sanoo.