Urheilu

Suomalaisille herkullisia hetkiä tarjonnut olympiamitalisti fiilisteli Levin kumpareissa – “Kyllähän tämä vähän sytyttää”

Suomalaiset kumparelaskun lajilegendat tähdittivät Levin kumparelaskuviikonloppua.

Mikko Ronkainen osallistui Levillä vuosien tauon jälkeen kumparelaskukisoihin. Masters-luokassa tuloksena oli kolmas sija. Kuva: Janne Pussila

Eihän siitä ole kuin hetki, kun Mikko Ronkaisen mitalikahveja juotiin. Jos kuitenkin tarkemmin laskee, niin on niistä Torinon olympialaisista jo 17 vuotta.

Vaikka vuosia on vierähtänyt, niin Mikko Ronkaisen polvet toimivat ja sukset johdattavat hänet edelleen rinteeseen, mistä vain harva selviytyy kunnialla.

Levillä kisattiin viikonloppuna kumparelaskun Pohjoismaiden mestaruuksista ja myös pienemmistä pokaaleista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kumparelaskun Pohjoismaiden mestaruuskisoissa nähtiin tasokkaita suorituksia. Kuvassa Ruotsin Jakob Hansson Mathisen. Kuva: Janne Pussila

Levin Masters-luokassa nähtiin lajilegendoja ja nimilista oli hurja. Levin kumpareissa kilpaili Mikko Ronkaisen lisäksi myös toinen olympiamitalisti Sami Mustonen ja MM-mitalisti Lauri Lassila. Suomalaisen kumparelaskun kulta-aikojen tason laajuudesta kertoo, että masters-luokan osallistujalistalla oli myös muita suomalaisia maailmancupissa palkintopallille nousseita kumparelaskijoita.

Ronkainen oli selkeästi innoissaan, kun hän laittoi kilpailuliiviä ylleen.

– Kyllähän tämä vähän sytyttää. Huomaa, että tässä ihan valmistautuu kisaan, vaikka leikkimielistä hommaa tämä onkin. Hyvä, että masters-luokassa ei tartte hyppyjä vetää. Siinä riskit nousisivat, kun niitä hyppyjä ei kuitenkaan enää koko aikaa vedä, vaikka edelleen ne kyllä osaisi. Paikat ei välttämättä kestäisi enää samalla tavalla kuin urheiluaikana.

Mastereissa Ronkainen joutui taipumaan kolmannelle sijalle. Kisan voitti Mustonen ja toiseksi sijoittui Lassila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunnuntain parikilpailuun kävi osallistujakato, mihin osasyylliseksi epäiltiin lauantain illanviettoa. Neljän kilpailijan kisassa voittoon laski Lassila Mustosen jäädessä hopealle.

Ronkaisen edellisestä kumparelaskukisasta oli jo vuosia aikaa, mutta numerolappu on ollut rinnassa toisessa suksilajissa, sillä hän on osallistunut viime vuosina hiihtomaratoneille.

Kumparelasku on kuitenkin edelleen vahvasti läsnä Ronkaisen arjessa.

– Valmennan junnuja Jyväskylässä, mikä on aika tiivis harrastus. Meillä on parikymmentä junnua kumparelaskutiimissä ja oma poika on myös siinä mukana. Kävin junnujen MM-reissullakin valmentamassa. Ihan harrastuspohjalta olen kuitenkin valmennuksessa mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kumparelasku oli suomalaisten kiinnostuksen kohteena, kun kotimaiset kärkinimet kamppailivat himoituista olympiamitaleista. Silloin marginaalisetkin lajit nousevat hetkessä median ja urheilukansan kiinnostuksen kohteiksi.

– Meidän aikana vähän totuttiinkin siihen, että menestys ja arvokisamitalit olivat itsestään selviä, Ronkainen sanoo.

Torino oli Ronkaisen uran kohokohta, jonka rinnalle hän nostaa myös kaksi lajin MM-kultaa. Lisäksi Ronkainen saavutti myös maailmancupin kokonaiskisan voiton.

– Onhan olympiamitali iso juttu ja se on palkintokaapissa näkyvällä paikalla. Olen laittanut siihen rinnalle MM-kultamitalit, sillä voitot on aina voittoja.

Koska Levin kisaviikonlopun kiinnostavimmat nimet löytyivät masters-luokasta, kertoo se siitä, että ihan vielä seuraavissakaan olympialaisissa ei välttämättä lasketa mitaliarviota tehtäessä kumparelaskun varaan.

– Maailmalla kärjen taso ja leveys on tosi kova. Tälläkin kaudella suomalaiset ovat olleet lähellä maailmancupin palkintopallisijoituksia. Siitä on hiuksen hieno ero enää podiumille. Suomi on edelleen vahva kumparelaskumaa ja meillä on hyvä taso, Ronkainen sanoo.

Olli Penttala voitti PM-hopeaa ja -pronssia. Kuva: Janne Pussila

Levin viikonlopussa nähtiin suomalaismenestystä, kun Olli Penttala otti lauantaina PM-hopeaa. Jimi Salonen voitti sunnuntaina parikumpareet Penttalan sijoittuessa kolmanneksi. Naisten parikumpareissa Riitta Vuotilainen sijoittui toiseksi.

Jimi Salonen jäi lauantaina kirpeällä nelossijalle, mutta sunnuntaina tuloksena oli parikisan voitto ja Pohjoismaiden mestaruus. Kuva: Janne Pussila

Ronkaisen mukaan lajin tulevaisuus Suomessa näyttää valoisalta.

– Meillä on hyviä nuoria kasvamassa nykyisten maajoukkuelaskijoiden perään. Siellä on tulossa kovia 14–15-vuotiaita. Hyvältä näyttää, mutta hommia saa tehdä, että kärkisijoja vielä joskus nakuteltaisiin.

Ronkaisen mukaan olosuhteet ovat Suomessa kunnossa, joten siitä menestys ei jää kiinni.

– Levilläkin on hyvä rinne. Melko loiva se on maailmancup-tasoisille laskijoille, mutta hyvä tässä on kisata ja treenata. Ajatuksissa on, että tultaisiin lokakuussa tänne maajoukkueen ja junnujen kanssa ensilumille, että saataisiin kumpareita jo alkukauteen. Tiedän, että muutkin maajoukkueet ovat Levistä kiinnostuneita siihen aikaan.

Kumparelaskun asema olympialaisissa on turvattu, sillä lajivalikoimaa jopa kasvatetaan.

– Aikaisemmin oli vain yksi kisa neljän vuoden välein. Seuraaviin olympialaisiin tulee myös parikumpareet, joten mahdollisuudet tuplaantuu, Ronkainen kertoo.

Ilmoita asiavirheestä