Heli Alatalo tuo asiakkaansa perheensä mökille Lompoloon, noin 40 kilometrin päähän Leviltä.

Heli Alatalo halusi näyttää matkailijoille Lapin, jota ei löydy oppaista - syntyi Soma Adventures

Heli Alatalo haluaa tarjota matkailijoille muutakin kuin kiireisiä safareita. Hänen Soma Adventures -yrityksensä vie vieraat Lapin aitoon arkeen, hiljaisuuteen ja revontulten alle– ilman turhaa hötkyilyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pois turistikuplasta näkemään ja kokemaan aitoa Lappia ja autenttista lappilaista elämänmenoa.

Suurin piirtein näillä sanoin kittiläläinen matkailuyrittäjä Heli Alatalo kuvailee, mistä hänen viime vuonna perustamassaan, elämyspalveluja tarjoavassa Soma Adventures -yrityksessään on kyse.

Ajatus omasta matkailualan yrityksestä sai alkunsa, kun Alatalo työskenteli joitakin vuosia Levillä safarioppaana. Kun hänen asiakkaansa kuulivat, että hän oli paikallisia, kysymysten tulvalle ei meinannut tulla loppua. He halusivat tietää kaiken mahdollisen siitä, mitä näkivät ympärillään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se tiedonjano oli aivan valtavaa. Olin oikeasti stressaantunut heidän puolestaan, koska koin että toisinaan he eivät saaneet rahoilleen vastinetta. Koko ajan oli hirveä kiire, eikä kukaan pysähtynyt missään vaiheessa olemaan heille läsnä, hän sanoo.

Lapsena Alatalo istui Lompolon kyläbaarissa kaljakorin päällä ja myi Norjaan matkalla olleille turisteille itseleipomiaan mokkapaloja.

Alatalo käynnisteli yrityksensä toimintaa hieman vaivihkaa viime kesänä. Hän vei matkailijoita kotikyläänsä Lompoloon, joka sijaitsee 40 kilometriä Leviltä pohjoiseen. Tukikohtana toimi perheen oma hirsimökki pienen Suksijärven rannalla.

Aluksi häntä pelotti, että yksinkertaisesti varusteltu mökki ja reilun puolen tunnin ajomatka karkottaisivat asiakkaita.

– Sitten ajattelin, että mitä ei voi piilottaa, sitä täytyy korostaa ja se on ollut tosi hyvä juttu. Mulla on ulko-vessakin ja sanon aina asiakkaille, että siellä käytyään he ovat läpikäyneet koko wilderness-kokemuksen, hän nauraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alatalo on yrittäjä jo kolmannessa polvessa. Hänen äitinsä piti Lompolossa kyläbaaria ja mummo kyläkauppaa. Isä puolestaan jatkoi oman isänsä perustamaa taksifirmaa. Lapsena Alatalo istui Lompolon kyläbaarissa kaljakorin päällä ja myi Norjaan matkalla olleille turisteille itseleipomiaan mokkapaloja.

Lukion jälkeen hän suuntasi etelään, ensin Rovaniemelle ammattikorkeakouluun, mistä valmistui matkailualan esimiesrestonomiksi. Työelämä on kuljettanut häntä aina pääkaupunkia myöten, mutta pohjoinen veti aina puoleensa.

Ennen koronapandemiaa hän piti kahvilaa Kittilässä ja laajensi toiminnan myöhemmin myös Leville. Kahvilayrittäjän uraa ehti kertyä 13 vuotta, kunnes maailmanlaajuinen pandemia tyhjensi Lapin matkailijoista keväällä 2020.

– Silloin mietin, että kalliiden vuokrien takia olen ihan konkurssissa ennen seuraavaa sesonkia, jos sellainen edes tulee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alatalo päätti ajaa kahvilatoiminnan alas, ja päätös osoittautui oikeaksi.

– Olen tosi nopea liikkeessäni. En mieti ja jahkaile, vaan luotan tosi vahvasti intuitioon. Olen kiittänyt itseäni lukemattomia kertoja sen jälkeen, hän toteaa.

Netistä löytyvä Light pollution map näyttää interaktiivisessa karttapalvelussa valosaasteen määrän maailman eri kolkissa. Sirkka ja Levi helottavat kartalla punaisena. Asteikolla 1–9 valosaasteen määrä on Levillä 5. Lompolossa lukema on 2.

Alatalon mukaan ihmiset eivät ymmärrä, kuinka paljon Lapistakin löytyy valo- ja melusaastetta.

– Kun tuon heidät tänne Lompoloon, he ovat aivan ihmeissään. Olemme ihan hiljaa ulkona, hengittelemme ja katsomme kirkasta taivasta, hän kuvailee.

Syksyllä hän vei asiakkaitaan marjastamaan ja sienestämään, keräämään jäkälää ja ruokkimaan poroja naapurin poroaidalle. Samalla hän kertoo asiakkailleen paikallisten ihmisten arjesta.

– Tykkään kertoa myös siitä, että kuinka tämä on täällä normaalia elämää. Haluan tavallaan riisua sen superromanttisuuden pois.

Alatalo kuvailee itseään elämysten tuottajaksi. Hän haluaa, että asiakas saa kokemuksestaan irti enemmän kuin tämä on osannut odottaakaan. Hän tuntuu myös onnistuneen tavoitteissaan, sillä esimerkiksi Soma Adventuresin Tripadvisor-arvostelut ovat huippuluokkaa ja revontuliretket loppuunmyytyjä.

Moni yrittäjä pohtisi tässä vaiheessa lisäavun palkkaamista tai ainakin hintojen korottamista. Toki Alatalokin on miettinyt jo ensi kautta ja palvelujen kehittämistä, mutta hän haluaa ottaa huomioon kaksi asiaa: pysyä uskollisena asiakaslupaukselleen odotusten ylittämisestä sekä huolehtia omasta jaksamisestaan.

– Nytkin laitan retkien varaukset auki tai kiinni riippuen siitä, olenko valmis olemaan töissä vai en, hän toteaa.

Vieraskirjan sivut ovat täyttyneet tyytyväisten asiakkaiden terveisistä.

Alatalo sanoo olevansa onnellinen siitä, että uskalsi vielä kerran hypätä omilleen.

– Mietin tosi pitkään, että poltanko sillat, jos lähden tekemään omaa juttua, mutta kyllä jokaisen pitää saada toteuttaa itseään, hän toteaa nyt.

Hän myös kokee olleensa toisinaan jopa liian hyvä työntekijä ja antaneensa liian paljon itsestään palkkatyölle. Hän olisi lopulta turhautunut siihen, jos olisi jatkanut toisten leivissä.

Nyt hän saa tehdä työtä, joka tuntuu omalta ja jota hän tekee täydestä sydämestään. Ympyrä sulkeutuu kotikylään, missä hän aikoinaan aloitteli työuraansa kyläbaarissa leipomuksiaan myyden.

– Olen tehnyt oikeita päätöksiä ja uskaltanut aina päästää irti, kun on pitänyt päästää irti. En ole jäänyt roikkumaan mihinkään, hän toteaa.

Ilmoita asiavirheestä