Levinyt!
 

1.12.2017 Itsenäisyyttä sata vuotta

revot_pk

Suomen tasavalta juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään 6. joulukuuta. Se on komea päivä, sillä koko edeltävä juhlavuosi kulminoituu itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin eri puolilla maata. Jokseenkin jokaisella paikkakunnalla ovat omat juhlallisuutensa, mutta silti tämä omaperäinen kansa jää omaan kotiin tuijottamaan mieluummin televisiota. Sitä katsotaan silmät soikeina viimeistään illalla, kun suora lähetys tasavallan presidentin linnasta ja presidenttiparin juhlavastaanotosta käynnistyy.

Suomalaisen itsenäisyyspäivän juhlinta sujuu yleensä vakavassa hengessä, sillä suomalainen ei turhia riehu eikä ilotulituksiakaan järjestetä. Sen sijaan käydään kirkossa ja seurataan Puolustusvoimien valtakunnallista juhlaparaatia, joka tänä vuonna järjestetään Kuopiossa teemalla Maanpuolustus kuuluu kaikille. Paraatiin osallistuu 1 100 henkeä, 48 ajoneuvoa ja 37 ilma-alusta. Jos ei satu paikan päälle, niin paraatiakin voi tuijottaa televisiosta. Yle Areena, Yle Teema ja YleTV1 palvelevat laajimmin itsenäisyyspäivän perinteisten ohjelmien tarjonnassa. Kaiken kruununa klo 12 Teemalta nähdään 1955 filmattu ja Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas.

Levillä on brittien joulumatkailu käynnissä itsenäisyyspäivän aikaan jo täysillä, siten itsenäisyysjuhlat saattavat jäädä turismin jalkoihin. Mutta perinteen mukaisia juhlatilaisuuksia täälläkin järjestetään, Kittilän kirkossa on juhlajumalanpalvelus klo 11 ja kirkkokahvit juodaan päälle. Kello 15 alkaa Levi Summitissa juhla sekä sen jälkeen kahvitilaisuus. Kittilän kirkonkylällä juhlitaan jo 5.12. kaupallispainotteisesti, kun vietetään Kittilän Jouluyötä, kaupat ovat kirkolla avoinna klo 23:een. Suomi100-tilaisuuksiin liittyy myös 4.–5.12. Saanatunturin juhlavalaisu Kilpisjärvellä. Voi piipahtaa vaikka päivämukin.

Itsenäisyys ja oma kieli ovat asioita, jotka eivät ole itsestään selvyyksiä. Paljon ovat edelliset sukupolvet tehneet uhrauksia tämän maan eteen. Henkiä on menetetty rajoja puolustaessa; ja toisen maailmasodan jälkeen alkoi raskas jälleenrakennuksen aika, jossa muun muassa melkein koko poltettu Lappi nousi tuhkasta. Saksalaisten vetäydyttyä esimerkiksi Kittilän kunnan alueelle ei jäänyt montaa polttamatonta ja ehjää rakennusta. Pääosa nykyisestä rakennuskannasta on nousut sotien jälkeen.

Suomalaisuudelle ominaista on myös oma äidinkieli, suomi. Meillä menee melkoisen hyvin nykyisin noin muuten, mutta kieliasioista on syytä olla huolissaan. Opettajat jo viestittävät, etteivät yo-kirjoituksiin valmentautuvat nuoret enää hallitse omaa kieltään siinä määrin kuin olisi toivottavaa. Kieli on taantunut, ja joukkoon on sekoittunut tekstiviestien ja sähköpostien synnyttämää oikopolkujen, lyhenteiden, hymiöiden sekä englannin kielen sekamelskaa. Kielioppia ja oikeinkirjoitusta hallitsee enää harva kunnolla ja puhtaasti.

Kun suomalaiset ja ruotsalaiset muuttivat aikanaan suurin joukoin nälkää pakoon Amerikkaan, ja myöhemmin Suomesta Ruotsiin tienaamaan autotehtaille, taantui oma kieli, kun uudella kotiseudulla puhuttiin sekakieliä, kuten fingelskaa. Syntyi sukupolvi, joka ei oikein osannut mitään kieltä puhtaasti. Nyt on korkea aika vaalia omaa kieltä ja paneutua siihen pontevammin. Tässäkin voitaisiin ottaa oppia viikinkikansa islantilaisista, joita asuu saarellaan noin 320 000, mutta jotka itsepäisesti pitävät kiinni omasta skandinaavista juurta olevasta kielestään. Meitä on Suomessa yli viisi miljoonaa, joten oman kielen vaalimisen ei luulisi olevan kummempikaan homma vai onko? Hyvää itsenäisyyspäivää 100-vuotiaalle Suomelle! 

Jaspis Toivonen & toimitussihteeri Ronsku

PS.
tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

9.11.2017 Talvi julistetaan avatuksi!

 kansi2017_19

Enää ei ihmetellä, tuleeko talvi vai tuleeko maailmancupin kisat vai kumpi tulee ensin. Kyllä ne ovat nyt täällä, ja kaupan tekiäisinä tulevat vielä Levin talvikauden avajaisetkin. Tulevana viikonloppuna tunturista kajahtelee vähän joka puolelta.

Levi Suksee -bisnesseminaari on täksi vuodeksi jälleen elvytetty ja ajankohdaksi on valittu kisojen alla torstaista perjantaihin 10.–11.11. Aikaisemmin Sukseen merkeissä tavattiin tammikuussa. Ajankohdan muutos on varmasti ihan hyvä juttu, ja antaa lisäsisältöä esimerkiksi yritysten kisareissuun. Levin talvikauden avajaiset on samoin upotettu tänä vuonna maailmancupin zembaloihin. Vanhoista avajaisista ei ole muuta tallella kuin perjantain illallinen, joka tänä vuonna nautitaan Hullu Poro Areenalla, ja jossa ilta päättyy Jenni Vartiaisen keikkaan. Lauantaina maailmancupin miesten pujottelua edeltävän lähtönumeroarvonnan ja muiden ohjelmien lämmittely alkaa Zero Pointin stagella jo klo 16 alkaen. Joulutorikin avautuu viikonlopuksi, joten voi tehdä vaikkapa tuliais- ja joululahjaostoja samalla reissulla.

Levi Black -rinteen juurella on kisojen ajan Lapland Avenue, jossa löytää edustavan kattauksen leviläisestä ohjelma- ja yritystarjonnasta. Samalla kisa-alue palvelee hyvinkin entistä talvikauden päivätapahtumaa. Kisa-alue on uudistunut ja siellä panostetaan muun muassa lapsiperheiden viihtymiseen, katsomoita on entrailtu, ja ohjelmaa on koko päiväksi. Tänä vuonna muun muassa kumpanakin kisapäivänä palkintojen jaot pidetään kisa-alueella, joten ei kannata rynnistää heti kotia kohtia, kun kuuma ryhmä on alas sujutellut.

Talvikauden avaus on tärkeä syksyn merkkipaalu kertoen siitä, että ollaan jälleen pääasiassa eli lumella. Hissejä ja rinteitä sekä latuja aukeaa nyt tasaista vauhtia. Säätila asettaa omat kompansa ihmisen tekemiin aikatauluihin, mutta kaiken kaikkiaan tänä syksynä ovat avaustavoitteet hyvin sujuneet. Tykitettyä ensilumen latua on jo valmiina koko matkalta eli Areenalta Drivelle, neljä ja puoli kilometriä suuntaansa pääsee sujuttelemaan pertsaa tai vapaata. Pikapuoliin pääsee laskettelemaan jo myös etelärinteille, joissa avausennuste on 14.11. Alpine Training Parkin avausennuste on puolestaan 21. marraskuuta. Myös Levin talvikävely- ja pyöräilyreitit ovat jo avoinna.

Talvikauden avaus tuo paljon uutta myös ravintola- ja liikepuolelle. Ihan uutena on avautunut Stefan´s Steakhouse eturinteen juurelle Hissitielle Coloradon viereen. Valkea Vaadin väistyi ja tilalle on tullut entistä isompi ravintola Asia, aasialaisia ruokia tarjoava viihtyisä ravintola. Panimo, pub ja a´la carte on myös uudistunut täysin uuden omistajan myötä. Narran on avoinna jälleen joka päivä ja Ämmilässä vahvistetaan kilpiravintolan linjaa. Ja jos joku on talven merkki, niin Joulutori, joka palvelee marraskuussa viikonloppuisin, ja joulukuussa jo joka päivä. Leville on saatu myös toinen Matkahuollon asiamies, joka sijoittuu K-market Levin Poron tiloihin. Lisäksi Levillä voi ostaa ja asentaa vaikkapa talvirenkaat autoonsa. Special Service Levin lisäksi nimittäin Levin Logistic Center Levin teollisuusalueella hoitaa rengashommat Vianorin logon alla. Tässä lehdessä ja seuraavissa kerrotaankin Levin monista uusista palveluista. Kannattaa lukea printistä tai seurata verkkosivua sekä näköislehteä.

Jaspis Toivonen & toimitussihteeri Ronsku

PS.
tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

6.10.2017 Seikkailua ja kohti alppikisaa

activity c

Uskokaa tai älkää, mutta laaja korkeapaine se vaikutti Levinkin loistavassa ruskasäässä ja peitti tunturit pilveen sekä sumuun. Aurinko on varmasti varastettu, sillä sitä ei ole näkynyt viikkokausiin, lienee kuukin jo pihistetty? Onneksi kuitenkin lehtipuissa ja tunturin rinteillä loistivat heleät värit valaisten kulkijan mieltä. Satunnaisina selkeän sään hetkinä on sentään uskoa valettu upeista syyssäistä, on se päiväkin paistanut pilven raosta. – Vastakohta onkin ollut huima, kun on reissannut joko Jäämeren rannoille tai Perämeren tuntumaan, kummassakin suunnassa on aurinko paistanut. Jäämeren rantamilla vierailleet ovat saaneet myös kuvata huikeita revontulitaivaita ja peilityyntä merta, täällä taivaantulia on nähty harvakseltaan.

Mutta kyllä se aurinko vielä paistaa tännekin! Ilmat alkavat pikkuhiljaa kylmetä, ja on aika kaivaa kesävarastoista villaista ylle ja paksumpia patiineja alle. Talvi tekee tuloaan eikä tässä mene enää kauaakaan, kun jo ensimmäiset lumitykit käynnistyvät rinteillä ja ensilumenladulla. Parhaimmillaan lokakuun lopulla saa sivakat ottaa esille ja korkata ladun ja rinteet. Jospa myös taivas selkenisi ja saisi alkaa ihailla kaamoksen alkavia värejä.

Se on ainakin varmaa nyt, että semppaa, skumppaa ja skimbaa on tiedossa runsain mitoin Levin talvikauden avajaisviikonloppuna, joka on yhdistetty Levin maailmancupin pujottelun kahteen avauskisaan. Levillä nähdään pitkästä aikaa mittava kattaus business-maailman raskassarjalaisia Suksee-seminaarissa kisaviikonlopun alla pohtimassa vastuullisuutta. Maailman kovimmat pujottelijat puolestaan kansoittavat 11.–12.11. Levi World Cupin kilpa-areenat. Tarvittava lumimäärä on paketissa valmiina, joten kisat alkavat 11.11. klo 11. Perjantai-iltana pidetään myös talvikauden avajaisillallinen Hullu Poro Areenalla ja iltaohjelmasta vastaa silloin Jenni Vartiainen, lauantaina stagelle astuu Egotrippi.

Ennen marraskuuta meillä on kuitenkin elettävänä tämä lokakuu, jossa valmistaudutaan talveen. Lasten syyslomat katkaisevat mukavasti pimeän syksyn. Perheille ja muille täällä on taas syksyn aikana syntynyt mukavasti uutta tekemistä ja koettavaa. Huikea seikkailupuisto Levi Adventure Park houkuttaa nyt huimapäitä vaijeriliukuineen ja kiipeilytehtävineen. Puisto tarjoaa liikettä maan tasalta aina 12 metrin korkeuteen. Kun on mukana seikkailumieltä eikä pelkää vauhtia, on tämä paikka varmasti oikea. Sisäliikuntatiloja on saatu myös lisää, sillä Levi Wellness Clubin Basement-sali avautui torstaina 5.10. liikekeskus

Poron Portin alakertaan. Siellä voi treenata vaikka tulevan kesän estejuoksukisoihin. Ja lisäksi kuntosalille on järjestetty lastenhoitopalvelut alkuillan tunteihin, jotta vanhemmat voivat treenata rauhassa.

Uudistettu Hotelli Kittilä aukeaa uuden isännän johdolla lokakuun lopulla. Sinne avautuu myös kuntosali, Aslakin liikkeen toinen yksikkö. Leville rantautui puolestaan syyskuussa Burger King -hampurilaisravintola kylpylän yhteyteen. Saman talon koko alakerta on kesän aikana kokenut muodonmuutoksen, ja lapsia sekä perheitä viihdyttää nyt Ailu Family Fun, jossa on pelejä lapsille ja varttuneemmille, keilarata, sekä pienten lasten oma leikkitila. Alakerran tiloissa ei ole anniskelua, ja se soveltuu siksikin oikein hyvin pienten lastenkin paikaksi. Pihviravintola Stefan´s Steakhouse avaa ovensa maailmancupiin, ja muitakin uutuuksia Levin ravintolatarjontaan on tulossa.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS.
tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

 

 

8.9.2017 Syksyn taika on täällä

kansi2017_17

Syyskuussa luonnon värinäytelmä on parhaassa loistossaan. Tänä vuonna saakin nauttia pitkästä aikaa hehkuvista ruskan väreistä, sillä tänä syksynä eivät vaivaa juurikaan mitkään sienitaudit lehtipuita ja siten värit ovat entistä loistokkaampia, kun lehtivihreä pakenee kohti runkoa, ja puut sekä muu kasvullisuus valmistautuvat talvilepoon. Lämpimät, jopa helteiset päivät ja kirpakat yöpakkaset pitävät huolen siitä, että näistä päivistä voi nauttia. Tuntuukin erityisen mukavalta tämä vallitseva säätyyppi kostean kesän jälkeen.

Eikä yölläkään kannata liikaa rauhoittua näin ruskan aikaan. Lapin matkailukeskuksien ravintoloissa esiintyvät taas eturivin artistit, niin Levilläkin, ja tanssijalka vipattaa, jos ei ihan aamusta, niin ainakin jo iltapäivästä yöhön saakka. Mutta myös luonnolla on paljon tarjottavanaan. Kuluvan viikon keskiviikkona oli täysikuu parhaimmillaan, ja luvassa on myös öisiä valonäytelmiä revontulien muodossa. Herkällä järjestelmäkameralla ja sopivalla linssillä revontulien kuvaus onnistuu, vaikka ei vielä ihmissilmä kunnolla edes repoja taivaalla havaitsekaan. Vielä tosin häiritsee vähän pimeän hetken lyhyys, mutta riittävän myöhällä pimeääkin on tarpeeksi. Ja revontuliahan taivaalla on aina, vaikkei niitä kesällä valoisan pitkän päivän takia havaitakaan.

Milloin ne taivaanvalkeat sitten siellä ovat? Niin, ei ole mitään selkeää kellonaikaa, milloin niitä voi ihailla. Ne eivät tule sovitusti treffipaikalle eivätkä ilmaannu, kun matkustavaisten ryhmä asettuu niitä johonkin merkkipaikkaan katselemaan, vaikka se revontuliretki onkin varattu tiettyyn kellon lyömään. Siinäpä se onkin se ikuinen revontulien mystisyyden salaisuus. Niitä ei voi ihminen hallita, eivätkä ne taivaalle ilmaannu edes suuresta rahasta. Mutta jos tiirailee etukäteen revontuliennusteita, saakin jo melko paljon paremman käsityksen, minä yönä kannattaa mennä taivasta tuijottelemaan. Se ei kuitenkaan auta, että antaa sakinhivutuksen retken vetäjälle, kun ei mitään säkkipimeällä taivaalla näy. Hän ei todellakaan voi asiaan vaikuttaa.

Mukaviakin repojen metsästystapoja toki on. Helpolla pääsee esimerkiksi majoittumalla paikallisen yrityksen revontuli-igluun tai -kotaan, majoitustilaan, josta aukeaa yleensä vähintäänkin puolen huoneen katon verran lasista kattoikkunaa. Siellä voi moottorisängyssään pötkötellä ja tiirailla nenä valmiiksi oikeaan suuntaan asetettuna mahdollista taivaallista värinäytelmää. Siinä tosin lienee suurin haaste pysyä hereillä. Nukahtaahan sitä helposti, jos on liian lokoisat oltavat, pehmeä vuode ja rauhallinen ympäristö.

Revontulimatkailu on kuitenkin edelleen nousussa. Se on sopivan ympärivuotista, vain kesän valoisuus sitä häiritsee ja toki muina vuodenaikoina pilvet, sade, ja sumu. Mutta on niitä kirkkaita ilmojakin. Revontulet ovat aina kiehtoneet alkuperäisiä asukkaita. Tarinoissa kerrotaan tuliketusta, joka pyyhkäisee hännällään hangen kimaltavia lumikristalleja leimuamaan väreissä ja samalla kertoen ketun kulkureitistä halki taivaan kannen. Aasiassa uskotaan revontulien vaikuttavan hedelmällisyyteen. Ja Lapissa revontulia kutsutaan tanssimaan ja esiin myös viheltämällä, kokeilepas vaikka seuraavalla kerralla!

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS.
tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

30.8.2017 Ruskan leviläinen instituutio

kansi2017_16

Tulevana viikonvaihteena Levillä järjestetään ruskan suurin ulkoilutapahtuma eli 34. Ruskamaraton, joka saa paikalle niin nuoret kuin vanhat. Maraton ei ole nimestään huolimatta yksin rapeat 42 kilometriä pitkä juoksukisa, vaan se pitää sisällään paljon muuta. Ruskamaraton on instituutio Levillä, sillä sitä varten perustettu urheiluseura Levin Heinäkengät on juoksuttanut ihmisiä tunturiin, tunturista poispäin ja tunturin ympäri jo vuodesta 1984 lähtien. Heti ensikerrasta tapahtuma ponkaisi julkisuuteen, sillä ensimmäisellä ruskamaratonilla Martti Vainio otti ja hiihti rullasuksilla kisan läpi, vaikka oli kilpailukiellossa ja oli muutenkin otsikoissa jäätyään kiinni dopingista Los Angelesin olympialaisissa.

Aikanaan ensimmäisellä Ruskamaratonilla oli lähtöviivalla Kittilän kirkonkylällä oli 70 juoksijaa eli mikään massatapahtuma se ei ollut. Vuonna 1995 siirtyi maratonin keskuspaikka Leville ja samana vuonna ylittyi jo tuhannen osallistujan määrä. Vuodesta 2013 lähtien on kisareitti kiertänyt Levitunturin ja osallistujamäärä hipoilee 2 500 tuntumassa, välillä on päästy jo lukemaan 2 650. Kun huoltajat ja tukijoukot lasketaan mukaan, väkimäärä vähintäänkin tuplaantuu.

Ruskamaratonilla voi siis juosta nimensä veroisesti täysmaratonin eli kaksi kierrosta Levin ympäri tai puolikkaan, mutta lyhyemmilläkin matkoilla voi olla itseensä tyytyväinen. On myös kymppi sekä tänä vuonna uutuus eli 10 kilometrin polkujuoksu. Lasten ja nuorten sarjat alkavat heti täysmatkan lähdön jälkeen, ja nuoriso vipeltääkin kisakeskuksen tuntumassa, taaperoista teineihin on sarjoja jokaiselle. Vaarit voivat puolestaan lähteä leppoisalle Ruskareissulle Immeljärven ympäri kävellen.

Ruskamaraton ei liioin olisi kuuluisa tapahtuma ilman oheisia ruskamarkkinoita. Alkuvuosina markkinoiden vetovastuun kantoivat Kittilän Yrittäjänaiset, mutta vuonna 1995 markkinoita alkoivat koordinoimaan Heinäkengät itse, kun tapahtumakin painottui Leville. Nykymarkkinat ovat kolmipäiväiset ja markkina-alueena on Zero Pointin viereinen parkkialue. Paikallisuus ja käsityötuotteet leimaavat näitä markkinoita, voi istahtaa hetkeksi markkinakahvilaan ja maistella alueen ruokatarjontaa, samalla kun seuraa reippaitten maalin tulijoiden saapumista.

Mutta jos ei maraton nappaa eikä kiinnosta. Aina kannattaa muistaa kaunis ja puhdas luonto Levillä ja ympäristössä. Levitunturin voi huiputtaa, voi kävellä maisemapolkuja pitkin tai tutkia, miltä Joulutarinan alkuperäinen joulupukin mökki oikein näyttää läheltä ja sulan maan aikana. Luonto tarjoaa täällä runsaasti elämyksiä kaikille, liikunnan ohella voi myös sienestää ja marjastaa. Tai voi myös syventyä alueen kulttuuriin. Palsa-museoon kannattaa poiketa, syyskuussa sunnuntaisin siellä voi tavata myös Maj-Lis Pitkäsen, Kalervo Palsan tuntijan.

Kuntoilubuumi on nyt kova ja treenaaminen viimeistä hottia, muista silti maltti siinäkin. Liikuntatieteen erikoislääkäri Pippa Laukan sanoin, liiku, mutta älä treenaa liikaa, selvitä oma lähtötasosi ja treenaa matalammilla sykkeillä. Järki käyttöön.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS.
tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

18.8.2017 Syksyn henkäyksiä jahtikauden alussa

kansi2017_15elo

 

Elokuuta on eletty yli puolen välin, ja syksyinen henki tuntuu aamuisin jo varsin raikkaana. Yöllä lämpö laskee lähelle hallarajaa, tosin vielä on selviydytty perunan varret vihreinä; aamuisin kastepisarat lepäävät ruohonkorsilla raskaina ja yösumut yleistyvät. Aurinkokin jo laskee ja yö pitenee päivä päivältä. Vahvasti kohti syksyä siis mennään.

Kunhan vähän vielä yöt pitenevät, kannattaa ihan tosissaan aloittaa tähytä taivaalle tähyily, sillä ensimmäiset revontulinäytelmät ovat siellä aivan tuossa tuokiossa. On alkamassa uusi matkailijoiden suosima revontulisesonki, jossa puhutaan kaksoisrevontulista, double auroras. Ilmiö tarkoittaa simppelisti sitä, että revontulia havaitaan sulan maan aikana ja niitä voi nähdä sopivissa oloissa heijastumassa esimerkiksi järven pinnasta. Syksyisille revontuliretkille pääsee Leviltä näppärästi vaikkapa lauttaristeilyllä. Paikalliset ohjelmapalveluyrittäjät ovat kehitelleet uusia tuotteita teeman ympärille.

Päiväsaikaan voi keräillä syksyn satoa, sillä vielä löytyy hillaa metsien ja soiden korpimaista. Mustikat kypsyvät parhaillaan, parhaat ja ne makeimmat marjat löytää tunturien rinteiltä, missä ne ovat saaneet valoa tarpeeksi. Puhtaimmat villiyrtit ja superfoodit odottavat poimijoitaan ja hyötyliikkuja saa adrenaliinipiikkejä maailman parhaimmassa ilmaisessa viherkuntosalissa, josta ei happi lopu. Sienisesonki on alkanut ja metsästäjät aloittaneet jo pyynnin. Kyyhkysjahdilla se alkoi. Seuraavaksi käynnistyy karhun ja vesilintujen pyynti 20. elokuuta.

Koko Lapissa hirvijahti alkaa jo 1.9., joten kun metsissä vaellatte, kannattaa seurata maastossa olevia metsästyksestä kertovia varoituksia, noudattaa metsästysseurueiden antamia ohjeita ja pukeutua kirkkaisiin väreihin. Mieluummin siis kirkkaan oranssia päälle, niin ei ammuta ainakaan hirvenä tai karhuna. Hirvenpyynnin ensimmäinen jakso kestää 15.9. asti, jonka jälkeen alkaa tauko. Pyynti jatkuu sitten niin Lapissa kuin muuallakin maassa lokakuun toisesta lauantaista lähtien vuoden loppuun saakka. Inarin, Utsjoen ja Enontekiön kunnissa hirvenpyynti päättyy kuitenkin jo 30.11.

Lappi sai jälleen uuden matkailumainoksen, kun Napapiirin sankarit 3 -elokuva on saatu valmiiksi. Elokuvan virallinen koko maan ensi-ilta on 23.8., mutta pohjoisen kutsuvieraiden ennakkoesitys oli Ylläksellä Ihmisen ringissä 11.–12. elokuuta. Kylläpä on jälleen saatu uusi, itsenäinen ja mainio trilogian päätösosa, jossa katselijan nauruhermot ja -lihakset ovat kovilla eli jatkuvassa virneessä. Elokuvassa seikkaillaan kesäisessä Lapissa, lähinnä Pallaksella, ja kurkistetaan myös sotkamolaiseen hulluuteen, suopotkupalloon. Valo villitsee arktisen ihmispolon, ja sen on oivaltanut varsin mainiosti myös käsikirjoittaja Pekko Pesonen.

Sankaruutta on monenlaista ja sankareita nähdään Napiksensa. Sankaruutta on varmasti jälleen myös Levin seuraavalla Ruskamaratonilla, joka juostaan 2.9. lauantaina. Siellä kaikki ovat voittajia, jotka maaliviivan ylittävät. Mainiota on myös se, että tapahtuma uudistuu ajan hengessä. Vuodesta 1984 lähtien järjestetty komeitten maisemien ja ruskavärien juoksu tuo tänä vuonna perinteisten matkojen ja reittien rinnalle 10 kilometrin trail run - eli polkujuoksun. Jos ei itse aio hikoilla, on kuitenkin kiva olla myös yleisönä, kun kaikenlaista kivaa oheisohjelmaakin on, kuten ruskamarkkinat. Puolilta päivin alkavat kilpailut, sillä tasan klo 12 lähtee täysmaraton liikkeelle Zero Pointilta, ja koko iltapäiväksi on tiedossa vipinää, kun eri sarjat lähtevät matkaan. Syksy on täällä.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS. tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

7.7.2017 Ei sammaloiduta

PK_Ronsku2017_14

 

Kesä on kohta saavuttanut huippunsa, ainakin mitä valon määrään tulee. Yötön yö on päättymässä, ja näillä nurkin aurinko laskee virallisesti 18. heinäkuuta. Tosin valoisuutta riittää vielä pitkään, ennen kuin kunnollinen yö laskeutuu.

Alkukesä oli täälläkin viileä, kuten koko maassa, ja siten luonto antimineen tulee myös vähän jälkijunassa. Eniten kaikkia kiinnostaa varmaankin tuleva marjasato ja soiden kultainen hilla. Sen kukinta on ollut todella hyvä ja pölyttäjiäkin on lennellyt sekä ryöminyt, joten ainakin Luonnonvarakeskus antaa jo positiivisia arvioita ennätyksellisen suuresta marjasadosta. Poimimaan päästäneen näillä korkeuksilla vasta elokuun puolella ja korpimarjaa löytyy vielä elokuun lopullakin. Mustikankukinta meni myös hyvin, joten niitäkin taas poimitaan, ja oletettavasti puolukan kohdalla käy samoin.

Nyt heinäkuussa kesän ohjelmatarjonta ja tapahtumat ovat varsin vauhdissa. On hyvä lomailla ainakin Kittilän kunnassa, kun tekemistä ja näkemistä riittää Levin ohella muuallakin kylissä. Lisäksi kesällä on helppo liikkua, ei haittaa lumi tai liukkaus, ja majoitukset ovat hinnaltaan edullisempia kuin talvisesongilla. Omatoimimatkailija nauttii Lapin kesästä, joka tarjoaa uskomattoman määrän erilaisia luontoelämyksiä opastettuina tai omin päin tutkien. Ja muuten, aina ei edes tarvitse tehdä jotain, riittää sekin, että nauttii näkemästään. Sitä kuuntelee luonnon hiljaisuutta, linnunlaulua, puron solinaa tai tulen räiskettä.

Kesätapahtumien varsinainen kirjo rävähtää jo tästä viikonlopusta Kittilän perinteisillä markkinoilla. Kittilässä markkinoita kestää aina maanantaihin asti, joten hyvin ehtii myös piipahtamaan ulkomailla ja tutustumaan Ruotsin Pajalaan sekä sikäläisiin markkinoihin 7.–9.7. Kittilän kotiseutumuseo on avoinna koko heinäkuun ja toinen kiinnostava kesämuseo on Palsa-museo. Särestöniemi-museo on myös kulttuurinälkäisen kesämatkailijan top-5:een kuuluva käyntipaikka. Raekallion Galleriassa sekä Veli Koljosen ateljeessa kannattaa samoin myös vierailla. Niissä on museoista poiketen vielä kahden elävän ja lahjakkaan taiteilijan töitä esillä. Vesicrosskisoja ei Kittilässä tänä kesänä järjestetä, mutta sen sijaan Kaukosessa ovat lämminhenkiset toto4-ravit sunnuntaina 16.7. Paikalle kannattaa mennä jo klo 11 jälkeen ja ilmoittautua vaikkapa kepparikisaan.

Heinäkuussa Levillä liikutaan aktiivisesti. 22.7. on jälleen kesän Arctic Challengen vuoro, jossa jokainen haastaa itsensä ja kuntonsa ja rämpii läpi 10 kilometriä pitkän esteradan ylös-alas tunturissa. Jokainen maaliin tullut on voittaja. Kaikenlaista kesäpuuhaa pääsee kokemaan Levi Outdoorfesteillä heinäkuun lopulla. Polkujuoksua, maastopyöräilyä, triathlonia, uintia, melontaa, ratsastusta ja koiriin tutustumista on muun muassa ohjelmistoon koottu. On tiukkaa kilpaurheilua ja sitten huomattavasti helpompia lajeihin tutustumisia. Joka tapauksessa tapahtuman yhteydessä näkee Levin kesäkattauksen. Levillä vietetään samaan aikaan myös golfviikkoa, joten viheriöilläkin kannatta vierailla tai ainakin mennä seuraamaan muiden pelaamista. Golfkentällä voi myös testata, olisiko lajista omaksi uudeksi harrasteeksi.

Heinä-elokuun vaihteessa hoidetaan jälleen parisuhdetta Levi Cross –leirillä. Levi Cross sopii niin pariskunnille, seurusteleville tai pitempään yhdessä olleille sekä perheille, ohjelma on laadittu siten, että lapsiakaan ei unohdeta oman onnensa nojaan. Elokuussa on sitten muun muassa tanssin vuoro, perinteinen Letkeästi Levillä -tanssileiri ohjaa paritanssin maailmaan. Ja niin meillä hujahti kesä, kohta on syksy, ruska ja talvi taas tulossa.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS. tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

 

9.6.2017 Kesä tuli sittenkin!

kansi2017_13

Lapissa kaikki kukkii nopeasti, kirjoitti jo Eino Leino. Onneksi ei nyt vielä ihan ole kaikki kukkinut, mutta todella nopeasti tuli tämä kesäsää. Koko toukokuu meni erittäin talvisissa merkeissä. Tuntui jo siltä, että lumi ei sula ikinä eikä liioin jäät järvistä ja joista. Immeljärven jäät esimerkiksi sulivat koulujen päättäjäisten aikaan kesäkuun alun viikonvaihteessa.

Ounasjoen jäänlähtö sujui ilman draamaa toukokuun 23. päivän seuduilla, ei tullut tulvia eikä jääpatoja. Mutta nyt tulvavaara on ilmeinen, tosin ns. vahinkoraja ei ennusteiden mukaan kuitenkaan ylity, mutta vesi varmasti nousee vielä. Tilannetta kannattaa seurata, jos omaisuutta on jokirantojen tuntumassa tai tulvanaroilla paikoilla. Tänne tupsahti kesäisen sateen myötä nimittäin lämpöaalto kuluvan viikon alussa. Se merkitsee sitä, että ylempänä Ounasjoen valuma-alueella sulavat nyt tunturien lumet vauhdilla, ja lunta  on vielä ollut melkoisesti tuntureilla. Ounasjoen tulvan oletetaan olevan korkeimmillaan seuraavan parin viikon sisään.

Kasvikunta on kylmästä toukokuusta ja kesän alusta huolimatta sitkeästi pinnistellyt kohti valoa. Kukkapenkin sipulikasvit ovat jo täydessä kukassa, ja kohta on keltaisenaan kevätesikkojen penkki. Ensimmäiset korvasienet on jo poimittu näiltäkin korkeuksilta.

Kesän viikko-ohjelmat ovat käynnistyneet. Tekemistä riittää, sillä Levin Matkailu on koonnut jälleen aikuisille ja perheille  omat ohjelmansa. Lapin Safareilla ja Kinossafareilla ovat myös omat kesän viikko-ohjelmistot. Kesän ohjelmajärjestäjien keulaan kuuluu myös Lapin Luontoelämys, jonka ohjelmistossa piisaa koettavaa ja tekemistä. Yritys tarjoaa melontaa ja koskenlaskua autonrenkailla sekä lukuisia erilaisia päiväretkiä Kittilän kunnasta Kautokeinoon, Jäämerelle tai Inariin.

Kesäisiä välineitä saa vuokrata tarpeen mukaan safariyrityksiltä ja urheiluliikkeiden vuokraamoista. Välinepula ei siis ole kesäliikunnan este. Unohtaa ei liioin sovi Levin  kyläfillareita eli ilmaiset panttia vastaan lunastettavat pyörät ovat jälleen kaikkien ulottuvilla. Jokaisesta yrityksestä, jonka edustalla kirkkaan vihreitä polkupyöriä näkyy parkissa, voi pyörän lunastaa käyttöönsä.

Kesäkuun isot tapahtumat ovat jo käsillä. Kaukosen Hiljaisuus-festivaalit ovat paraikaa meneillään päättyen tulevana sunnuntaina. Kannattaa käydä kurkkaamassa, sillä esitykset kuuluvat sarjaan harvoin tarjolla, mutta sitäkin erikoisempia ja taidolla tehtyjä. Kaivosyrittäjien perinteinen kesäseminaari tuo alan väen Leville tämän viikon lopulla kaksipäiväiseen tapahtumaansa. Ensi viikolla toteutetaan tunturissa ensi kertaa hengellisen musiikin viikko, mihin on yhdistetty myös yrittäjille suunnattu business-tapaaminen. Ensi viikon lopulla pyöräillään rahaa hyväntekeväisyyteen, kun Levi 24, vuorokauden kestävä maastopyöräilytapahtuma, käynnistyy perjantaina. Pyöräilykisa on uudistunut tälle vuodelle, ja esimerkiksi yritykset ja lapset kisaavat lauantaina. Vielä  ehtii mukaan ilmoittautumaan ja keräämään hyväntekeväisyyteen menevää pottia.

Juhannuksesta alkaa se oikea kesä, ainakin perinteisesti. Yötön yö on parhaimmillaan, ja myös täällä tunturissa on menoa. Tuikun juhannus kokkoineen on alueen ulkoilmatapahtumista se ensimmäinen. Tänä vuonna myös Hotelli Panoramassa juhlitaan juhannusta grillijuhlien merkeissä. Se  onkin  kiva vaihtoehto, mikäli juhannuksen sää uhkaa olla kovinkin ankea.

Levin kesäkohteista kannattaa muistaa tunturit Kätkä ja Levi, joiden vaellusreitit ovat huikeat ja samoin niiltä avautuvat hienot maisemat. Taivaanvalkeat Könkäällä on varsinkin perheille ja aikuisemmalle väelle kohde, jossa viihtyy pitempäänkin maalaismaisemasta nautiskellen tai retkellä Keltanuttuisen tontun opastuksella.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS. tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

 28.4.2017 Valkoinen valpuri

kansi 2017_12

 

Niin se sujahti, tuo kevätsesonki. Vilkasta oli kaikilla rintamilla, se on todettu jo moneen otteeseen. Eikä olekaan hullumpi tunne se, kun tietää, että tulijoita on ollut ja kävijöitä riittää. Tästä on todella hyvä jatkaa ensi kauteen. Myös kesäkausi alkaa Levillä nostaa päätään, myyntiponnistelut ovat käynnistyneet jo ulkomaiden suuntaan. Esimerkiksi kiinalaisia pyritään houkuttelemaan alkusyksyyn, revontulethan loimottelevat taas syyspimeinä iltoina, jos vain auringossa on aktiivisuutta.

Tekemistä ja näkemistä on pohjoisen ruskassa eikä matkailijoiden tarvitse palella arktisessa ilmassa. Tämä sopii varsinkin aasialaisille, jotka eivät niinkään halua itse kokea elämyksiä, mutta he haluavat nähdä mahdollisimman paljon. Tässä juuri ja juuri ennen syksyä ehtii myös paikallinen asiakaspalvelija notkistamaan kielensä kiinan koukeroihin, jos oikein kiirettä pitää ja on reippaana.

Tämä lehden numero on tämän kevään viimeinen viikoittainen julkaisu, seuraavan kerran sitten printin merkeissä kesäkuussa. Nyt seuraa kuitenkin Levin Mega-Vappu, joka on täynnä törinää. Täällä varmaan viihtyisi myös vaikka Jorma Uotinen, sen verran on runsaasti ja paljon kaikenlaista ohjelmaa. Vappumenoja on tarjolla ihan kaikille, ei ole unohdettu lapsia eikä aikuisia, on musiikkia, torvensoittoa ja brunsseja sekä kauden päätösbileitä. Onpa jopa erotiikkaakin tarjolla kevään kunniaksi, nythän kaikki pörriäiset heräävät koomasta taas eloon. Toisin sanonen karnevaalit laskeutuvat tunturiin. Ja mahtuuhan vappuun eli tällä kertaa käytännössä neljään päivään ohjelmaa, jos vain osallistujien kunto riittää kaikkeen. Kyllä sitä jaksaa, kun tietää etukäteen jakson pituuden. Samahan se on tämän kevätrupeaman kanssa. Sitä mennään adrenaliinilla viikosta toiseen ja aika kuluu siivillä. Juurihan sitä oli helmikuun alku ja kaikki edessä, nyt jo kaikki eletty ja tehty, se mitä on voitu.

Koko Suomessa on ollut harvinaisen pitkä ja kylmä kevät. Täällä se ei kyllä haittaa, sillä vappuna Lapissa kuuluukin olla lunta. Parasta on, kun ei tarvitse kumpparit vinossa kurassa polkea. Sen sijaan pääsee sivakoimaan hangille, ja aamuisin hanki kantaa jopa aikuisen, ainakin jos on suksin tai potkurilla liikkeellä. Tämän kevään ilmat ja lumiolot ovat sellaiset, joita pääsi kokemaan myös 1990-luvulla. Aika juhlavaa on hangilla hiihtää yöttömässä yössä vielä äitienpäiväviikollakin. Tosin sitä ei vielä tiedä, jatkuuko ilmat näin, äkkiä se keväällä vaihtuukin säätila.

Mutta ei tuo armelias hanki

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2017
Nettitaivas