Levinyt!
 

7.7.2017 Ei sammaloiduta

PK_Ronsku2017_14

 

Kesä on kohta saavuttanut huippunsa, ainakin mitä valon määrään tulee. Yötön yö on päättymässä, ja näillä nurkin aurinko laskee virallisesti 18. heinäkuuta. Tosin valoisuutta riittää vielä pitkään, ennen kuin kunnollinen yö laskeutuu.

Alkukesä oli täälläkin viileä, kuten koko maassa, ja siten luonto antimineen tulee myös vähän jälkijunassa. Eniten kaikkia kiinnostaa varmaankin tuleva marjasato ja soiden kultainen hilla. Sen kukinta on ollut todella hyvä ja pölyttäjiäkin on lennellyt sekä ryöminyt, joten ainakin Luonnonvarakeskus antaa jo positiivisia arvioita ennätyksellisen suuresta marjasadosta. Poimimaan päästäneen näillä korkeuksilla vasta elokuun puolella ja korpimarjaa löytyy vielä elokuun lopullakin. Mustikankukinta meni myös hyvin, joten niitäkin taas poimitaan, ja oletettavasti puolukan kohdalla käy samoin.

Nyt heinäkuussa kesän ohjelmatarjonta ja tapahtumat ovat varsin vauhdissa. On hyvä lomailla ainakin Kittilän kunnassa, kun tekemistä ja näkemistä riittää Levin ohella muuallakin kylissä. Lisäksi kesällä on helppo liikkua, ei haittaa lumi tai liukkaus, ja majoitukset ovat hinnaltaan edullisempia kuin talvisesongilla. Omatoimimatkailija nauttii Lapin kesästä, joka tarjoaa uskomattoman määrän erilaisia luontoelämyksiä opastettuina tai omin päin tutkien. Ja muuten, aina ei edes tarvitse tehdä jotain, riittää sekin, että nauttii näkemästään. Sitä kuuntelee luonnon hiljaisuutta, linnunlaulua, puron solinaa tai tulen räiskettä.

Kesätapahtumien varsinainen kirjo rävähtää jo tästä viikonlopusta Kittilän perinteisillä markkinoilla. Kittilässä markkinoita kestää aina maanantaihin asti, joten hyvin ehtii myös piipahtamaan ulkomailla ja tutustumaan Ruotsin Pajalaan sekä sikäläisiin markkinoihin 7.–9.7. Kittilän kotiseutumuseo on avoinna koko heinäkuun ja toinen kiinnostava kesämuseo on Palsa-museo. Särestöniemi-museo on myös kulttuurinälkäisen kesämatkailijan top-5:een kuuluva käyntipaikka. Raekallion Galleriassa sekä Veli Koljosen ateljeessa kannattaa samoin myös vierailla. Niissä on museoista poiketen vielä kahden elävän ja lahjakkaan taiteilijan töitä esillä. Vesicrosskisoja ei Kittilässä tänä kesänä järjestetä, mutta sen sijaan Kaukosessa ovat lämminhenkiset toto4-ravit sunnuntaina 16.7. Paikalle kannattaa mennä jo klo 11 jälkeen ja ilmoittautua vaikkapa kepparikisaan.

Heinäkuussa Levillä liikutaan aktiivisesti. 22.7. on jälleen kesän Arctic Challengen vuoro, jossa jokainen haastaa itsensä ja kuntonsa ja rämpii läpi 10 kilometriä pitkän esteradan ylös-alas tunturissa. Jokainen maaliin tullut on voittaja. Kaikenlaista kesäpuuhaa pääsee kokemaan Levi Outdoorfesteillä heinäkuun lopulla. Polkujuoksua, maastopyöräilyä, triathlonia, uintia, melontaa, ratsastusta ja koiriin tutustumista on muun muassa ohjelmistoon koottu. On tiukkaa kilpaurheilua ja sitten huomattavasti helpompia lajeihin tutustumisia. Joka tapauksessa tapahtuman yhteydessä näkee Levin kesäkattauksen. Levillä vietetään samaan aikaan myös golfviikkoa, joten viheriöilläkin kannatta vierailla tai ainakin mennä seuraamaan muiden pelaamista. Golfkentällä voi myös testata, olisiko lajista omaksi uudeksi harrasteeksi.

Heinä-elokuun vaihteessa hoidetaan jälleen parisuhdetta Levi Cross –leirillä. Levi Cross sopii niin pariskunnille, seurusteleville tai pitempään yhdessä olleille sekä perheille, ohjelma on laadittu siten, että lapsiakaan ei unohdeta oman onnensa nojaan. Elokuussa on sitten muun muassa tanssin vuoro, perinteinen Letkeästi Levillä -tanssileiri ohjaa paritanssin maailmaan. Ja niin meillä hujahti kesä, kohta on syksy, ruska ja talvi taas tulossa.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS. tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

 

9.6.2017 Kesä tuli sittenkin!

kansi2017_13

Lapissa kaikki kukkii nopeasti, kirjoitti jo Eino Leino. Onneksi ei nyt vielä ihan ole kaikki kukkinut, mutta todella nopeasti tuli tämä kesäsää. Koko toukokuu meni erittäin talvisissa merkeissä. Tuntui jo siltä, että lumi ei sula ikinä eikä liioin jäät järvistä ja joista. Immeljärven jäät esimerkiksi sulivat koulujen päättäjäisten aikaan kesäkuun alun viikonvaihteessa.

Ounasjoen jäänlähtö sujui ilman draamaa toukokuun 23. päivän seuduilla, ei tullut tulvia eikä jääpatoja. Mutta nyt tulvavaara on ilmeinen, tosin ns. vahinkoraja ei ennusteiden mukaan kuitenkaan ylity, mutta vesi varmasti nousee vielä. Tilannetta kannattaa seurata, jos omaisuutta on jokirantojen tuntumassa tai tulvanaroilla paikoilla. Tänne tupsahti kesäisen sateen myötä nimittäin lämpöaalto kuluvan viikon alussa. Se merkitsee sitä, että ylempänä Ounasjoen valuma-alueella sulavat nyt tunturien lumet vauhdilla, ja lunta  on vielä ollut melkoisesti tuntureilla. Ounasjoen tulvan oletetaan olevan korkeimmillaan seuraavan parin viikon sisään.

Kasvikunta on kylmästä toukokuusta ja kesän alusta huolimatta sitkeästi pinnistellyt kohti valoa. Kukkapenkin sipulikasvit ovat jo täydessä kukassa, ja kohta on keltaisenaan kevätesikkojen penkki. Ensimmäiset korvasienet on jo poimittu näiltäkin korkeuksilta.

Kesän viikko-ohjelmat ovat käynnistyneet. Tekemistä riittää, sillä Levin Matkailu on koonnut jälleen aikuisille ja perheille  omat ohjelmansa. Lapin Safareilla ja Kinossafareilla ovat myös omat kesän viikko-ohjelmistot. Kesän ohjelmajärjestäjien keulaan kuuluu myös Lapin Luontoelämys, jonka ohjelmistossa piisaa koettavaa ja tekemistä. Yritys tarjoaa melontaa ja koskenlaskua autonrenkailla sekä lukuisia erilaisia päiväretkiä Kittilän kunnasta Kautokeinoon, Jäämerelle tai Inariin.

Kesäisiä välineitä saa vuokrata tarpeen mukaan safariyrityksiltä ja urheiluliikkeiden vuokraamoista. Välinepula ei siis ole kesäliikunnan este. Unohtaa ei liioin sovi Levin  kyläfillareita eli ilmaiset panttia vastaan lunastettavat pyörät ovat jälleen kaikkien ulottuvilla. Jokaisesta yrityksestä, jonka edustalla kirkkaan vihreitä polkupyöriä näkyy parkissa, voi pyörän lunastaa käyttöönsä.

Kesäkuun isot tapahtumat ovat jo käsillä. Kaukosen Hiljaisuus-festivaalit ovat paraikaa meneillään päättyen tulevana sunnuntaina. Kannattaa käydä kurkkaamassa, sillä esitykset kuuluvat sarjaan harvoin tarjolla, mutta sitäkin erikoisempia ja taidolla tehtyjä. Kaivosyrittäjien perinteinen kesäseminaari tuo alan väen Leville tämän viikon lopulla kaksipäiväiseen tapahtumaansa. Ensi viikolla toteutetaan tunturissa ensi kertaa hengellisen musiikin viikko, mihin on yhdistetty myös yrittäjille suunnattu business-tapaaminen. Ensi viikon lopulla pyöräillään rahaa hyväntekeväisyyteen, kun Levi 24, vuorokauden kestävä maastopyöräilytapahtuma, käynnistyy perjantaina. Pyöräilykisa on uudistunut tälle vuodelle, ja esimerkiksi yritykset ja lapset kisaavat lauantaina. Vielä  ehtii mukaan ilmoittautumaan ja keräämään hyväntekeväisyyteen menevää pottia.

Juhannuksesta alkaa se oikea kesä, ainakin perinteisesti. Yötön yö on parhaimmillaan, ja myös täällä tunturissa on menoa. Tuikun juhannus kokkoineen on alueen ulkoilmatapahtumista se ensimmäinen. Tänä vuonna myös Hotelli Panoramassa juhlitaan juhannusta grillijuhlien merkeissä. Se  onkin  kiva vaihtoehto, mikäli juhannuksen sää uhkaa olla kovinkin ankea.

Levin kesäkohteista kannattaa muistaa tunturit Kätkä ja Levi, joiden vaellusreitit ovat huikeat ja samoin niiltä avautuvat hienot maisemat. Taivaanvalkeat Könkäällä on varsinkin perheille ja aikuisemmalle väelle kohde, jossa viihtyy pitempäänkin maalaismaisemasta nautiskellen tai retkellä Keltanuttuisen tontun opastuksella.

Jaspis Toivonen, päätoimittaja, ja Ronsku, toimitussihteerikoira

PS. tuliko mieleen jokin jutunaihe, haluat ilmoittaa tai muuta kertoa, laitapa viesti:
levi.nyt@gmail.com

 

 

 28.4.2017 Valkoinen valpuri

kansi 2017_12

 

Niin se sujahti, tuo kevätsesonki. Vilkasta oli kaikilla rintamilla, se on todettu jo moneen otteeseen. Eikä olekaan hullumpi tunne se, kun tietää, että tulijoita on ollut ja kävijöitä riittää. Tästä on todella hyvä jatkaa ensi kauteen. Myös kesäkausi alkaa Levillä nostaa päätään, myyntiponnistelut ovat käynnistyneet jo ulkomaiden suuntaan. Esimerkiksi kiinalaisia pyritään houkuttelemaan alkusyksyyn, revontulethan loimottelevat taas syyspimeinä iltoina, jos vain auringossa on aktiivisuutta.

Tekemistä ja näkemistä on pohjoisen ruskassa eikä matkailijoiden tarvitse palella arktisessa ilmassa. Tämä sopii varsinkin aasialaisille, jotka eivät niinkään halua itse kokea elämyksiä, mutta he haluavat nähdä mahdollisimman paljon. Tässä juuri ja juuri ennen syksyä ehtii myös paikallinen asiakaspalvelija notkistamaan kielensä kiinan koukeroihin, jos oikein kiirettä pitää ja on reippaana.

Tämä lehden numero on tämän kevään viimeinen viikoittainen julkaisu, seuraavan kerran sitten printin merkeissä kesäkuussa. Nyt seuraa kuitenkin Levin Mega-Vappu, joka on täynnä törinää. Täällä varmaan viihtyisi myös vaikka Jorma Uotinen, sen verran on runsaasti ja paljon kaikenlaista ohjelmaa. Vappumenoja on tarjolla ihan kaikille, ei ole unohdettu lapsia eikä aikuisia, on musiikkia, torvensoittoa ja brunsseja sekä kauden päätösbileitä. Onpa jopa erotiikkaakin tarjolla kevään kunniaksi, nythän kaikki pörriäiset heräävät koomasta taas eloon. Toisin sanonen karnevaalit laskeutuvat tunturiin. Ja mahtuuhan vappuun eli tällä kertaa käytännössä neljään päivään ohjelmaa, jos vain osallistujien kunto riittää kaikkeen. Kyllä sitä jaksaa, kun tietää etukäteen jakson pituuden. Samahan se on tämän kevätrupeaman kanssa. Sitä mennään adrenaliinilla viikosta toiseen ja aika kuluu siivillä. Juurihan sitä oli helmikuun alku ja kaikki edessä, nyt jo kaikki eletty ja tehty, se mitä on voitu.

Koko Suomessa on ollut harvinaisen pitkä ja kylmä kevät. Täällä se ei kyllä haittaa, sillä vappuna Lapissa kuuluukin olla lunta. Parasta on, kun ei tarvitse kumpparit vinossa kurassa polkea. Sen sijaan pääsee sivakoimaan hangille, ja aamuisin hanki kantaa jopa aikuisen, ainakin jos on suksin tai potkurilla liikkeellä. Tämän kevään ilmat ja lumiolot ovat sellaiset, joita pääsi kokemaan myös 1990-luvulla. Aika juhlavaa on hangilla hiihtää yöttömässä yössä vielä äitienpäiväviikollakin. Tosin sitä ei vielä tiedä, jatkuuko ilmat näin, äkkiä se keväällä vaihtuukin säätila.

Mutta ei tuo armelias hanki

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2017
Nettitaivas